The Prisoner or: How I Planned to Kill Tony Blair

Originaltitel: The Prisoner or: How I Planned to Kill Tony Blair
Regissör: Petra Epperlein och Michael Tucker
Manus: Saknas
Språk: Engelska
Land: Tyskland och USA
År: 2006
Längd: 72 minuter

Det här är en hemsk dokumentär om en irakisk journalist som misstänks för att planera ett mord på Storbritanniens dåvarande premiärminister Tony Blair.

The Prisoner or: How I Planned to Kill Tony Blair tar upp arresteringen och behandlingen av Yunis Khatayer Abbas, en irakisk journalist som råkat i trubbel hos Saddam Hussein för hans repotage om Irak. Efter en bröllopsfest blir Yunis hem stormat av amerikansk militär eftersom de fått rapporter om att det planeras ett mord på Tony Blair där. De griper Yunis och hans tre bröder Khalid, Abbas och Yaas (den senare blir tidigt släppt) och för dem till Abu Ghraib-fängelset. Ingen vet egentligen varför de hålls kvar.

Som dokumentär är inte filmen exceptionellt bra. Den känns inte helt sammanhållen, men eftersom ämnet är viktigt vinner filmen ändå i längden. Intervjuklipp varvas med arkivbilder, både från Yunis själv och från amerikanska militären, och tecknade ”serietidningsbilder”. Allting känns relevant och illustrerar och belyser det hela väl. Vad viktigast är: Det känns otroligt trovärdigt.

Det är en väldigt intressant historia, lite Kafka (Processen) i den USA-irakiska vardagen som alldeles för många lever i.

The Prisoner or: How I Planned to Kill Tony Blair är en relevant och trovärdig dokumentär som är i allra högsta grad relevant i och med den pressade situationen i Irak. Det är inte säkert att ni får chansen att se filmen, men får ni det ska ni definitivt ta den.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. du väljer att kalle boken the prisoner, med förklaring att titeln är för lång.
    själva förklaringen är längre än titeln själv, och nästa gång du nämner titeln så kallar du den ändå för hela namnet :)

    *pet*

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!