I hetaste laget

Originaltitel: Some like it hot
Regissör: Billy Wilder
Manus: Robert Thoeren, Michael Logan, Billy Wilder och I.A.L Diamond
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1959
Längd: 120 minuter

I hetaste laget anses av många vara den bästa komedin som någonsin gjorts. Sanningen att säga var jag lite skeptisk till en början, och skepsis är ingen bra början, men…

Två kämpande musikanter, Joe (Tony Curtis) och Jerry (Jack Lemmon) blir ofrivilligt indragna i en uppgörelse i undre världen och tvingas fly från Chicago, fly från maffian.
De klär ut sig till kvinnor och slår följe med en damorkester på väg till Miami.
Tanken var att de skulle fly så fort de nått Miami, men väl framme så är de så fästa vad damorkestern att de inte vill lämna bandet. Speciellt inte eftersom den undersköna Sugar Kane (Marilyn Monroe) spelar där.

I hetaste laget känns som en rätt modern film för att vara så gammal som den ändå är. Filmen gjordes visserligen långt innan min tid så mina spekulationer kan vara felaktiga, men det känns som en vågad komedi med den tidens mått mätt.
Idag är det förstås omåttligt roligt.

Både Tony Curtis och Jack Lemmon är helt underbara i den här filmen, de både passar perfekt tillsammans och perfekt i de inte alltid så smickrande rollerna. Det är snabba ryck i handlingen, något som inte var allt för vanligt på den tiden.
Dialogerna är rappa och situationerna dråpliga, precis så som det ska vara i en komedi.

Så ja, i det här fallet kan jag nog hålla med ”många” om att det är den bästa komedin som någonsin gjorts. Den har verklig potential att aldrig bli gammal och inaktuell, snarare tvärtom, ju äldre den blir desto yngre och aktuellare känns den.
Det här är helt enkelt en film man måste se.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!