The Picture of Dorian Gray

Originaltitel: The Picture of Dorian Gray
Författare: Oscar Wilde
Utgivningsår: 1891
Tryckår: 1994
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 256
Förlag: Penguin Popular Classics
ISBN: 0-14-062033-8

The Picture of Dorian Gray är Oscar Wildes roman som skapade rabalder då den släpptes för första gången på 1890-talet.

En konstnär har funnit den vackraste person han kan tänka sig, en yngling vid namn Dorian Gray. Det är en oskuldsfull pojke som konstnären ser sin konst i och därför målar en tavla av. När Dorian får träffa konstnärens bästa vän sås ett frö av fördärv i den stackars pojken och han blir medveten om sin skönhet. I ett svagt ögonblick önskar han att han ska få behålla sin skönhet och tavlan ska åldras istället.

Med den i mitt tycke intressanta historien som verktyg har Oscar Wilde vävt en romantisk berättelse om fördärv, förfall och ånger. Det är nämligen känslor och ”att leva livet” som står i centrum när tråden dras fram igenom London.
Det är en vacker bok, lättläst trots att den har några år på nacken. Visserligen kan saker te sig gammelmodiga, men det är förstås naturligt.

The Picture of Dorian Gray är en väldigt bra klassiker, som inte lider av att tiden tagit ut sin rätt, så som många andra klassiker har gjort.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Jag måste få ta och låna den av dig. Vi kan göra ett byte, skivan jag lånade mot boken. Jag håller skivan som gisslan så länge :P

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!