The Brief Wonderous Life of Oscar Wao

Originaltitel: The Brief Wonderous Life of Oscar Wao
Författare: Junot Diaz
Utgivningsår: 2007
Tryckår: 2008
Originalspråk: Engelska och spanska
Sidantal: 335
Förlag: Faber and Faber
ISBN: 978-0-571-24123-1

The Brief Wonderous Life of Oscar Wao tillhör de mest omtalade böckerna i svensk press under våren och den har i allmänhet hyllats. Även i utlandet har den hyllats och den vann Pulitzerpriset för skönlitteratur. Varför den blivit så stor har jag svårt att förstå, men jag ska göra ett försök.

Oscar Wao är invandrad från Dominikanska republiken till USA tillsammans med sin mamma och syster. Tyvärr lyckades han inte anpassa sig till ett socialt liv i USA så hela hans tillvaro kretar runt typiska nördsaker. Han spelar rollspel, läser fantasy och science fiction och roar sig med alla möjliga liknande sysselsättningar. Men han när förstås en längtan efter ett normalt liv där han får vara bland människor och kanske, om allt vill sig riktigt väl, få prata och vara med en tjej. Hans längtan efter tjejer, hans blixtförälskelser, blir ibland en så stor del av hans liv att det helt tar över. Samtidigt hamnar han mitt emellan sin stränga mamma och sin egensinniga syster.

Hade The Brief Wonderous Life of Oscar Wao enbart handlat om Oscar Wao tror jag att den hade varit betydligt intressantare. Han väcker sympati trots att han inte har särskilt mycket att erbjuda och jag kan ändå relatera till hans situation på något sätt. Så är det förstås inte. Av någon anledning så handlar boken i rätt stor utsträckning om Oscar Waos mamma vars leverne varken intresserar eller engagerar mig och om hans syster som visserligen är spännande att läsa om, men som hade förtjänat en egen bok snarare än en marginell förekomst i den här.

Boken berättas till stora delar ur systerns till-och-frånpojkväns perspektiv. Han är en macho snubbe, Oscar Waos raka motsats, och även om det är ett bra grepp att låta någon berätta om Oscar Waos inte särskilt förunderliga liv så är det fel person som gör det. Jag lyckas störa mig på berättaren, och det är inte särskilt lyckat. Dessutom blandas spanska och engelska hej vilt (vilket jag skrivit om i en egen artikel) och det spanska går mig nästan helt förbi. Visst, jag kanske kan lista ut vad som menas, men språkliga nyanser är helt utsuddade. Tråkigt, för det hade kunnat vara bra. Engelskan är mycket bra, till exempel.

The Brief Wonderous Life of Oscar Wao var lite av en besvikelse. Efter alla hyllningar och dessutom vetskapen om att det handlade om en riktig praktnörd lockade mig, men det känns först och främst lite splittrat, som om Junot Diaz velat berätta lite för mycket på en och samma gång. Den får ändå en svag trea för att bitarna om Oscar och hans syster är bra.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!