The Big Lebowski

Originaltitel: The Big Lebowski
Regissör: Joel Coen
Manus: Ethan Coen och Joel Coen
Språk: Engelska, tyska, hebreiska och spanska
Land: USA och Storbritannien
År: 1998
Längd: 117 minuter

The Big Lebowski kommer från männen bakom O brother, where art thou? och är ganska lik men ändå inte.

Den slarvige och ostädade ”The Dude” (Jeff Bridges) heter egentligen Jeffrey Lebowski – precis som miljonären Jeffrey Lebowski (David Huddleston). En dag blandas de tu ihop och miljonären Lebowskis fiender pissar på ”The Dudes” matta. Denne går då till miljonären och ber om en ny matta och väl där får han träffa miljonärens lyxhustru Bunny Lebowski (Tara Reid) som senare blir kidnappad. Miljonären Lebowski tar då ”The Dude” till hjälp för överlämnandet av lösensumman. Därifrån blir allting väldigt förvirrat.

Historien är annorlunda på det sättet att trots att den svänger fram och tillbaka precis hela tiden, inte känns så ofokuserad som den borde. Det blir förvirrat men man förlorar inget på det. Manuset är välskrivet och intressant och tillsammans med de fullkomligt fenomenala skådespelarna blir The Big Lebowski ett mästerverk. Jeff Bridges är redan nämnd och förutom honom finns namn som John Goodman, Steve Buscemi, Julianne Moore, John Turturro och inte minst Philip Seymour Hoffman. Alla lyckas mer än väl med att gestalta de skruvade karaktärerna som befolkar The Big Lebowski.

Jag tycker verkligen om hur filmen osar av smågangsters, förvirring och klumpighet. Inget går som det ska men ändå beter sig alla som maffian.

The Big Lebowski är verkligen en mönsterfilm när det gäller karaktärsgalleriet och den är till mångt och mycket fulländad i de flesta aspekterna. En fruktansvärt bra film som bjuder på svart humor och absurditet och bröderna Coen gör det de kan bäst – berätta en historia.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!