The Fountain

Originaltitel: The Fountain
Regissör: Darren Aronofsky
Manus: Darren Aronofsky och Ari Handel
Språk: Engelska och maya
Land: USA
År: 2006
Längd: 96 minunter

The Fountain är Darren Aronofskys andra stora film, den första var Requiem for a Dream som även den verkar intressant.

I tre historier – en från det som varit, en från det som är och en från det som komma skall – får vi följa Tomas (Hugh Jackman) som strävar efter att få behålla sitt livs stora kärlek Izzi (Rachel Weisz). I en av historierna är Tomas en conquistador som söker efter Livets träd i sydamerika, i en historia är han en läkare som experimenterar på djur och i den tredje historien är han en rymdfarare som bor i en bubbla tillsammans med ett uråldrigt träd. De tre spåren vävs skickligt ihop till en helhet trots att de i utseende är vitt skilda.

The Fountains stora, stora plus är just utseendet. Det är en sagolikt vacker film som både berättar tre sagor och som inspirerar till egna sagor. Idéer och detaljer är skickligt visualiserade men tyvärr förlorar helheten en del.

Till stora delar känns det som att skådespelarna inte har så mycket att säga till om. Karaktärerna, åtminstone alla utom de två huvudpersonerna, hamnar i bakgrunden och blir mer kuliss än statister. Även huvudpersonerna blir mer deltagare på en resa än faktiska deltagare i historien.

Sammanfattningsvis måste jag säga att jag gillar The Fountain. Den är inte fenomenalt bra och den har många brister, men de saker som är bra är riktigt bra och de som är dåliga går att bortse ifrån. Vill man ha 96 minuter ögongodis är The Fountain helt rätt och möjligheten finns att det finns ett ytterligare djup som jag missat. Oavsett vilket tycker jag att The Fountain är klart sevärd.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!