Staden som försvann

Originaltitel: Salem’s lot
Författare: Stephen King
Översättare: Lennart Olofsson
Utgivningsår: 1975
Tryckår: 1985
Originalspråk: Engelska
Förlag: Bokförlaget Legenda AB
ISBN: 91-582-1002-4

Det här är den första Stephen King-romanen jag läst, och den hade åtminstone en rätt snygg framsida.

Jerusalem’s lot (eller som den i folkmun kallas – Salem’s lot) i Maine är urtypen av amerikansk småstad. Inget ont kan hända och alla lever sitt liv precis som dagen innan.
När författaren Ben Mears, född och uppvuxen i staden, kommer tillbaka börjar idyllen rasa samman. Ben som planerat att skriva sin bok färdigt här dras in i en kamp mot ondskan tillsammans med några från ortbefolkningen.

När jag läste om boken innan tyckte jag det lät intressant, och Stephen King ska visst vara en duktig författare, så jag gav den med glädje en chans. En chans boken inte utnyttjade särskilt väl.
De fel jag kan se i boken har egentligen mer med mig att göra än med boken i sig skulle jag tro. För det första känns vampyrböcker oerhört töntiga såhär en bit in på ett nytt årtusende. För det andra lyckas Stephen King ta död på alla figurerna jag fattade tycke för, och sådant tycker jag är oerhört irriterande, speciellt ifall det bara händer.
För det tredje var det inget exeptionellt med boken. Näh, är alla hans böcker som den här får han tio av tio på min överskattningsskala.

Trots det ovanstående tragglade jag mig igenom boken och mot slutet fastnade jag i den. Jag vet inte om det var för att det var ”spännande” (jag kände aldrig någon spänning) eller om det var för att jag ville bli av med den så jag kunde börja på något nytt.

Gillar man vampyrer och skräck-som-bara-nästan-är-läskig kan Staden som försvann vara ett bra kap, om inte bör man nog ta och läsa något annat.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!