The Shining

Originaltitel: The Shining
Regissör: Stanley Kubrick
Manus: Stephen King, Stanley Kubrick och Diane Johnson
Språk: Engelska
Land: USA och Storbritannien
År: 1980
Längd: 119 minuter

The Shining är Stanley Kubricks-skräckklassiker som bygger på Stephen Kings bok med samma namn (Varsel är svenska titeln).


När Jack Torrance (Jack Nicholson) anställs som vaktmästare på ett vinterstängt hotell får han och hans familj flytta dit och göra sig hemmastadda. Jack ska även försöka ta tillfället i akt att skriva färdigt sin roman.
En snöstorm drar in och isolerar hotellet och Jacks son Danny (Danny Lloyd) börjar utforska hotellets mörkare hemligheter, med hjälp av sina varsel. Och Jack blir allt galnare och galnare.

Det är sällan skräck på film fungerar riktigt, riktigt bra och inte heller här är det klockrent. Handlingen fungerar alldeles utmärkt, kanske mest för att filmens förlaga innehåller de knäppa saker som Stanley Kubrick lyckas så bra med att visa. För The Shining är främst en visuell kavalkad av skräckblandad förtjusning. Att Jack Nicholson är fruktansvärt bra på att spela helvrickad gör bara saken ännu mer delikat.
Musiken är precis som det visuella perfekt för att ge den tryckande känsla som skräckfilmer bör ha. Strålande!

The Shining är kanske inte det mästerverk många gärna påstår att det är, men den är trots allt en film man måste se åtminstone en gång – och den är väl värd åtminstone en titt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!