Med en uppenbar känsla för stil

Originaltitel: Med en uppenbar känsla för stil
Författare: Stephan Mendel-Enk
Utgivningsår: 2004
Tryckår: 2005
Originalspråk: Svenska
Förlag: Bokförlaget Atlas
ISBN: 91-7389-174-6

Med en uppenbar känsla för stil är en samhällskritisk och öppen bok om vad manlighet egentligen är och var de kommer ifrån.
Problemet är att ingen som behöver läsa den kommer att läsa den.


Boken är väldigt öppen och förklarande på ett ”anektdotiskt” vis. Författaren Stephan Mendel-Enk har rest runt och pratat med folk om det han kommit fram till och kommit fram till nya och fler saker under och mellan sina möten.
Främst handlar det om att män fostras att nyttja våld och order för att få det de (”vi” egentligen, men jag skriver de och eventuellt förstår ni varför) vill ha. Fostran börjar redan i dagisåldern där föreståndarna, medvetet eller omedvetet, ger pojkarna fördel jämtemot flickorna.
Med en uppenbar känsla för stil tar upp en konstig, men för mig föga ny, sak. När huliganer har varit framme och härjat vid en fotbollsmatch eller liknande så fördöms dåden i pressen. Aftonbladet, Expressen, SVT och TV4, alla fördömer de huliganernas beteende. Och nu kommer det lustiga. Samma journalister som fördömer huliganernas dåd hejar på precis samma saker när de sker på plan. Man ska vara manlig, ta för sig och visa att man bestämmer. Det går bra så länge man har landslagströja på sig.
Och det är det här resonemanget som hela boken cirklar runt.

Och ja, jag kan inte påstå något annat än att boken är viktig. Inte jätteviktig, men en sådan här bok behövs, för någonstans kanske någon någon gång ser den, läser den och tar till sig den.
För min del handlade det om ”gamla tankar”. Det är ingen hemlighet att männen förfördelas, nyttjar våld och hot om våld för att få vad de vill ha och att alla männen vinner på att några genomför hoten. Det är det sorgligaste med boken.

När man läser den får man en känsla av självklarhet.
Det är inte de som ser det boken tar upp som en självklarhet som behöver läsa boken. Det är de som inte ser det boken tar upp som en självklarhet som aldrig kommer läsa den.

Men det hindrar mig inte från att säga det här:
Boken är så lättläst att vem som helst kan klara det, så börja med att läsa boken själv, det är en bra start även om du är en av de som ser det som en självklarhet. När du läst den ser du till att alla i din närhet läser den med hälsningen att de ska hälsa samma sak till de som de i sin tur lämnar boken till.
På så sätt kanske boken blir läst av alla och även de som behöver läsa boken tar till sig den.

När vi är medvetna om problemet kan vi göra något åt det, och jag gör mitt bästa.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!