Mean Machine

Originaltitel: Mean Machine
Regissör: Barry Skolnick
Manus: Tracy Keenan Wynn, Charlie Fletcher, Chris Baker och Andrew Day
Språk: Engelska
Land: Storbritannien och USA
År: 2001
Längd: 99 minuter

Mean Machine är ännu en nyversion av 1974 års The Longest Yard. Till skillnad från Adam Sandlers Benknäckargänget saknar inte Mean Machine existensberättigande…

Fotbollslegenden Danny Meehan (Vinnie Jones) sätts i fängelse efter att ha slagits med två poliser. Fängelsedirektören är enormt förtjust i fotboll och vill att Danny ska träna vaktlaget, istället iscensätts en match mellan vakter och fångar. Danny får i uppdrag att rekrytera och träna fångarna så att de kan ge vakterna vad de tål. Frågan är om Danny dels vågar trotsa fängelsedirektören och riskera utökat straff och om han ska lyckas motstå frestelsen att lägga sig så som han gjorde i en match några år tidigare, något som de andra fångarna och vakterna håller i minnet.

I enlighet med den engelska actiontraditionen går Mean Machine i Snatchs fotspår. Det är samma humor och samma stil, något som fungerar oväntat bra i den här filmen. Regissören Barry Skolnik har fått till en riktigt skitig miljö com bidrar till ”Snatchigheten”.

Jag är ju inte jätteförtjust i Vinnie Jones sedan tidigare, men i Mean Machine får han lite upprättelse. Här visar han att han faktiskt kan skådespela och gör det riktigt bra. Han sticker ut mest, Jason Statham å andra sidan spelar inte riktigt en roll man är van vid. Visst, en biffig slagskämpe är han även här, men i vanliga fall brukar han vara rapp i käften. Det är inte fallet här.

Mean Machine letar sig upp till en fyra, visserligen en svag en, men den visar att det går att göra något bra av något som i vanliga fall är en halvtam sportkomedi. Starkt jobbat!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!