Slakthus 5

Originaltitel: Slaughterhouse – Five
Författare: Kurt Vonnegut
Översättare: Olov Jonason
Utgivningsår: 1969
Tryckår: 2005
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 224
Förlag: PAN
ISBN: 91-7263-627-0

Slakthus 5 eller Barnkorståget är en klassisk antikrigsbok om bombningen av Dresden under andra världskriget.

Billy Pilgrim har lösgjorts från tiden. Han kan befinna sig i krigets Dresden i ena stunden och på Tralfamadore i nästa. På det sättet vet han hur det ska gå och vad som har hänt och kan utan att tveka fara mellan tidpunkterna. Med viss cynism betraktar han sina situationer. Så kan det gå.

Det är knepigt att hålla reda på kronologin. Å andra sidan är det inte nödvändigt. Kurt Vonnegut har på ett snyggt sätt sett till så att science-fictiontidsresorna inte blir varken konstiga eller något som står ivägen för budskapet.

Budskapet känns nämligen som det viktigaste. Det är kritiken mot kriget i allmänhet och USAs delaktighet i det i synnerhet som färgar boken. Det är en uppgiven och kall berättelse om Dresdenbombningen och dess förspel och efterdyningar. Allting känns väldigt nära.

Slakthus 5 tillhör böckerna som man nog bör ha läst för dess historiska värde. Den är inte överdrivet lång och väldigt lättläst vilket gör att det inte bör vara några problem att läsa den ens för den som inte gillar att läsa.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

  1. Hmm, missade jag det? Den är inte jättebra, men bättre än medel. Den bör läsas. Bör dessutom inte vara för stor ansträngning att göra det. Den tilltalar kanske inte alla dock.

    1. Eh. Ja. 3,5 är ju ganska högt för ”inte jättebra men bättre än medel”. Jag vet inte riktigt vad jag tänkte på. Och recensionen säger ju inte jättemycket om vad jag tycker… Men men…

  2. Yo. Nu har jag läst boken. Jag tyckte att den var lite bättre än vad du tyckte, men det är ju svårt att veta om vi tycker samma sak. Du kanske kan se min recension och se om du håller med om något istället. :) Den här gången såg jag till att försöka vara explicit. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!