Nyligen skrev jag om att köpa böcker på Tradera och i det här inlägget tänkte jag flytta fokuset bort från nätet till antikvariat eller second hand-butiker. Jag har sedan länge – och innan dess under en längre tid – kommit fram till att få saker är så bra att köpa begagnat som just böcker. Detta har dock resulterat i att min överbelastade bokhylla till hälften består av begagnade böcker. Det gör inget, tvärtom ser jag ingen poäng med att nödvändigtvis köpa nya böcker (även om jag förstås gör det med) utan nöjer mig lika gärna med begagnat.
Det är tämligen få personer som läser eller sliter böcker så pass mycket att det skulle vara någon kvalitetsrisk. Visst, omslag rivs lätt och hörn blir stötta, men det lyckas jag – trots försiktighetsåtgärder – åstadkomma själv ändå, så det ser jag knappast som ett argument för att låta bli att köpa böcker så. Innehållsligt försämras ju inte böckerna av att de är slitna om inte sidorna skulle råka vara urrivna1 eller ord övermålade, men då bör man å andra sidan inte köpa (eller för den delen sälja) böckerna.
En nackdel är dock utbudet. Det är förstås mer eller mindre slump vad som finns inne och även om det finns intressanta guldkorn och en del finlitteratur är det framförallt Jan Guillou, Sidney Sheldon, Minette Walters och annan ”enkel litteratur” som fyller hyllorna till bredden. Det är inte särskilt roligt, men inte heller förvånande. Det folk köper mest är det som främst kommer hamna på Second hand.
Rent ekonomiskt är det förstås en bra affär. De ställen jag frekventerar säljer pocketböcker för en femma eller billigare, inbundna brukar ligga någonstans mellan femton och trettio. Klart överkomligt, men de förmånliga priserna råkar ha en liten baksida. Om måttfullhet är en dygd så spolas den dygden all världens väg när man samlar på sig bok på bok på bok. ”Oj, den var billig; den tar jag. Oj, den var också billig; den tar jag med. Den här har jag letat efter, och bara en tia – perfekt!” Tvåhundra spänn för tjugo böcker är visserligen ett bra pris, men tvåhundra är tvåhundra och jag hinner knappast läsa de tjugo böckerna innan jag råkat köpa tjugo till…
Mitt samvete är dock rent. Jag handlar oftast på ställen vars vinst går till välgörenhet: Myrorna, Bröd till bröder, Hjärta till hjärta och Erikshjälpen. Jag känner att mina pengar är väl spenderade och mår lite bra, inte bara för att jag hittat böcker jag vill ha, även för att ha bidragit till att någon eller några får det lite bättre. Det borde man göra oftare.
Så, för er som är skeptiska med att köpa begagnat: låt bli så kan jag köpa böckerna så att jag får chansen. Nävars, jag tycker att det är klart positivt att handla böcker i andra hand, inte bara för min skull utan även för de organisationer som skänker pengarna till behövande.
1 Å andra sidan, sedan jag köpte Slakthus 5 ny litar jag inte på att Adlibris alltid levererar hela böcker heller. Lösbladssystemet och den knäckta ryggen var något av en besvikelse.
http://www.alvarfonden.org/bok/antikvariat.html
Sida som kan vara värd att kolla upp. Kan ofta dyka upp guldkorn där.
Om du råkar befinna dig på någon av Sveriges större SF och fantasylitteraturkongresser så brukar de finnas där med långa bokbord.
jag ser bara en nackdel; böcker kan man inte tvätta och folk kan vara skitiga
Hade det varit ett problem jag varit tvungen att ta ställning till hade mitt liv varit väldigt mycket mer komplicerat. Sedlar hade blivit svårt att använda, vistas på offentliga platser hade jag inte klarat, och så vidare.
Du skulle sett mig på väg hem från stan igår med en stor Myrornas-kasse full med böcker på vänster styrhandtag och en överfull nettopåse på den högra. Fan, blev alldeles varm i ansiktet där nere i källorna när både Frans G. Bengtssons essäsamlingar + 2st. Mark Twainsamlingar fanns att tillgå, plus lite skön facklitteratur. Att handla begagnat är livet. Roligare än att få paket på posten t.o.m.
Låter festligt. Man lyckas ofta med bragdartade cykelkonster när man handlat böcker och ska hem med dem. :-)
Jag tror aldrig att jag har handlat skönlitteratur på second hand. Kurslitteratur däremot …