Asta Olivia Nordenhof — Pengar på fickan

Asta Olivia Nordenhof, i översättning av Johanne Lykke Holm
212 s. Norstedts 2021 (2020)


Rapp, yvig och obönhörlig — tar man danska Asta Olivia Nordenhofs (f. 1988) roman Pengar på fickan som någon form av bevis, vilket jag nog kommer att göra, är det så den moderna arbetarromanen ser ut. Som den första delen av sju är den del i en svit med potential att bli en modern klassiker om hon bara håller hårt i taktpinnen.
     I början och slutet var Maggie och Kurt, på något vis sammanväxta, om inte annat sammanpressade under tyngden av Kurts fysiska och psykiska misshandel av Maggie. Han som slog, spottade och ångrade sig, hon som sa förlåt och förlät, ständigt varande på någon gräns vars bortom aldrig var riktigt inom räckhåll. De trodde sig behöva varandra, satsade hela sina liv på detta enda. Förlorade av allt att döma. Bokens nu bör förstås som slutet av 1980-talet och runt 1990, början på slutet som fortfarande pågår.
     I mitten brinner färjan Scandiavian Star för att rika människor ska bli ännu rikare. Kreativ ekonomisk planering och försäkringspengar på kontot. 159 människor dog för att fler miljoner skulle läggas till de redan många, de dog för en idé, skriver Nordenhof: ”Någon och något kan behöva dö för att andra ska kunna vinna. Det är idén.”
     Det dröjer länge innan man får reda på hur dessa delar mer direkt hänger samman, men på många sätt är berättelsen om Maggie och Kurt, tillsammans och var för sig, idén omsatt i praktik och konsekvens. Det går att skönja en vrede på lågvarv där, men sympatierna ligger trots allt på dem som sällan eller aldrig fick eller kunde välja. Istället tar sig vreden sitt fulla uttryck när ett ”jag” (författaren?) försöker sätta den anlagda branden på Scandinavian Star i ett sammanhang. Hon stryker under hur ekonomi i huvudsak är ett maktspråk, inte en lära, inte en vetenskap, inte ens ett system nödvändigtvis, utan ett verktyg för att de som kan språket ska kunna lura oss som inte kan det att vara tysta, för vem vill verka dum?
     Pengar på fickan har ett politiskt driv och är en injektion som bådar gott inför de kommande delarna. Jag ser verkligen fram emot att följa Nordenhofs svit ända in i mål.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!