Privata liv

Originaltitel: Privata liv
Författare: Lars Ardelius
Utgivningsår: 2009
Tryckår: 2009
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 212
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-454-8

I Privata liv vill Lars Ardelius erbjuda läsaren en kort inblick i några kända författares vardagsliv. Han öppnar ett fönster och låter oss lyssna på hur Émile Zola försöker att undvika att visa för sin fru att han tidigare varit på den bordell de bevistar när han ska utforska den miljön för sina romaner. Vi får också se hur Stendhal blir refuserad och avfärdad som en simpel skurk som bara stjäl texter från andra, andra som råkar vara hans pseudonumer och vi får följa Robert Luis Stevensons rastlöshet och hur han kämpar för att inte följa sin romankaraktär Doktor Jekyll in i galenskapen. Andra nedslag i litteraturhistorien görs hos Selma Lagerlöf, Fredrika Bremer, Jacob Berzelius och Goethe, hos George Bernard Shaw och i det litterära mötet mellan Henrik Ibsen och Fjodor Dostojevskij.

Det är rätt trivsamma essäaktiga noveller som tagna ur en dag i författarnas privata liv. Det är både på ont och gott. Å ena sidan är det spännande att bjudas in till något intimt och vissa av novellerna är riktigt trevliga, roliga och intressanta. Andra lyckas aldrig engagera, kanske just för att det inte finns så mycket spännande i ett liv där en huvudpunkt är att lära en kvinna vad klass är eller välja klänning till nobelfesten. För det är just så, precis som med de flesta novellsamlingarna är det svårt att hålla en jämn nivå.

Lars Ardelius har dock två styrkor som höjer betyget en aning. Dels är det hans kunnighet. Det är nästan som att han faktiskt var med där och själv transkriberade samtalen, och oavsett om det är hans fantasi eller hans bildning som skapar en känsla av autencitet så märks det att det är skickligt. Dessutom är språket bra, inte alltid det mest lättlästa, men det passar verkligen in i den ram som Privata liv utgör.

Privata liv är trevlig och hade det inte varit för att vissa av berättelserna inte är särskilt spännande så hade betyget kanske blivit ännu högre och hade det inte varit för språket och bildningen hade det förmodligen blivit ett steg ner. Nu landar det på en svag fyra.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!