Treasure Island

Originaltitel: Treasure Island
Författare: Robert Louis Stevenson
Utgivningsår: 1883
Tryckår: 2004
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 202
Förlag: Bantam Dell
ISBN: 0-553-21249-4

Treasure Island är Robert Louis Stevensons piratklassiker från 1883 som lästs av så många sedan dess. Nu även av mig.

Den unge och hederlige Jim Hawkins sköter tillsammans med sina föräldrar värdhuset Admiral Benbow. När en gammal sjöman dör på värdhuset får Jim och hans mamma en mycket värdefull karta som Jim efter en vild flykt ger till Trelawney och doktor Livesey. De tre påbörjar en seglats för att ta sig till Treasure Island men deras besättning är inte så hederlig som den verkar. I spetsen för myteriet står kocken Long John Silver.

Pirater är ju alltid ballt, så med höga förväntningar på Treasure Island satte jag mig och läste. Och visst, boken är väldigt piratig. Slarvig engelska, sjöuttryck, myterier, ohederliga kufar och hjältar. Problemet kanske är att det som var actionladdat för hundra år sedan inte åldrats så väl.

Språket är gammalmodigt (inte så konstigt med hundratjugo år på nacken) men välanvänt. Det tar visserligen tid att läsa men det är aldrig dåligt.

Treasure Island är läsvärd och bra, men mycket på grund av höga förväntningar och bokens ålder förlorar den lite av det jag hade hoppats på när jag började läsa den. I vilket fall bör den läsas, om inte annat för allmänbildningen.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!