Fight Club

Originaltitel: Fight Club
Regissör: David Fincher
Manus: Chuck Palahniuk och Jim Uhls
Språk: Engelska
Land: USA och Tyskland
År: 1999
Längd: 139 minuter

Fight Club är filmatiseringen av boken med samma namn och som sägs ha påverkat väldigt många, både positivt och negativt. Varför?


Berättaren (Edward Norton) lever ett märkligt liv. Han arbetar som utredare för biltillverkarna då olyckor har inträffat och på eftermiddagar och kvällar går han på stödgrupper för allvarligt sjuka. Han själv är förstås inte allvarligt sjuk, men det ger honom värme att vara där med sitt skådespel. En dag störs hans värld av att en kvinna (Helena Bonham Carter) dyker upp på alla de stödgruppsmötena som berättaren själv besöker.
Vid ett tillfälle, på ett flygplan, träffar han Tyler Durden (Brad Pitt). Tyler är biografmaskinist och tvåltillverkare som likt berättaren saknar en fadersgestalt i sitt liv. Därför ska han ställa till lite oreda i världen och berättaren och Tyler bestämmer sig för att starta Fight Club.
Och ja, beskrivningen av handlingen är tagen från min bokrecension och jag tycker verkligen att handlingen är väldigt bra. Den är vrickad, men ändå trovärdig, och den berättar förstås en historia som inte är lik andra historier.
Skillnaderna mellan boken och filmen är få. Handlingen är anpassad till filmformatet och tempot är högre och eftersom medierna är olika så gör filmen inte samma saker bra som boken gör bra. Filmen är förstås mer visuell, vilket gör att man kan uppskatta filmen på ett lite annorlunda sätt än boken.

Med skådespelare som Edward Norton och Brad Pitt är det svårt att misslyckas, speciellt när de två fungerar så väldigt bra tillsammans. Helena Bonham Carter gör även hon sin roll utmärkt, även om åtminstone jag tycker att det var ett märkligt val innan jag såg filmen.

Det är med andra ord svårt att sätta ett betyg på filmen. Trots att bok och film inte är samma sak gör jag jämförelser och Fight Club är väldigt bra. Till och med otroligt bra, men jag tycker inte filmen är bättre än boken vilket gör det märkligt att sätta en femma på filmen. Jag kommer dock göra det i vilket fall, för jag tycker den förtjänar det.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Jag såg Fight Club igår och jag kan inte säga att en film är bra när jag måste blunda en tredjedel av filmen. Sorry!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!