Batman Begins

Originaltitel: Batman Begins
Regissör: Christopher Nolan
Manus: Bob Kane, David S. Goyer och Christopher Nolan
Språk: Engelska och mandarin
Land: USA
År: 2005
Längd: 140 minuter

Batman Begins berättar historien om hur Bruce Wayne (Christian Bale) blir den mystiske vigilanten Batman. När hans föräldrar blir mördade tar Bruce på sig skulden och bär den med sig länge. När han blivit vuxen tar en man vid namn Ducard (Liam Neeson) Bruce under sina vingar och utbildar honom till en ninja i the League of Shadows. Bruce tackar för utbildningen, struntar i Ducard och beger sig till Gotham City för att rensa upp bland skummen i form av Batman.

Jag gör inte riktigt bakgrunden rättvisa med min beskrivning, men det är en liten vink om vad det handlar om. Det som jag i tidigare Batman-filmer ogillat är helt borta, det är inte längre något flams utan allting är svart och hopplöst. Jag gillar det för det passar Batman bättre. Stor eloge för det, Christopher Nolan!

Till Batman Begins har stora delar av skådespelareliten samlats, bland andra Michael Caine, Liam Neeson, Gary Oldman, Tom Wilkinson och Morgan Freeman. Christian Bale fungerar bra bortsett från att han iklädd Batman-dräkten har filmhistoriens fånigaste röst, ett förvanskat och gutturalt läte som gör det hela något fånigt. Katie Holmes hade de gärna fått byta ut mot till exempel Maggie Gyllenhaal som gör rollen mycket bättre i The Dark Knight.

Batman Begins är verkligen en bra omstart på en trött filmserie, en serie jag själv ogillat starkt dessutom, men i Christopher Nolans händer känns allting lite tryggare.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

  1. Instämmer till fullo med din recension Martin! Batman har aldrig varit så bra som nu, även om jag också gillade Tim Burtons Batman-filmer.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!