Rollspelsåret 2003

Nu har julen just rullat förbi och framför oss ligger ett nytt år med nya förväntningar, men för att vi inte ska glömma allt som hände rollspelsåret 2003 så ska jag hjälpa er att fräscha upp minnet.

Året började inte helt lysande, vilket kvällspressen hade en stor del i. En ung Sverok-medlem, rollspelare och lajvare hittades styckmördad i Halmstad och direkt var där några lättpåverkade journalister där och beskyllde rollspelet och rollspelarna för det som inträffat. Det visade sig senare att mordet inte hade något med rollspel att göra utan att rollspelaren bara varit fel person på fel plats vid fel tidpunkt. Kvällspressen fick krypa tillbaka till skrivmaskinerna med svansen mellan benen.
Januari bjöd även på en hel kasse licensbyten och rättighetsköp. Bland annat köptes rättigheterna till Gamma World av White Wolf och Wizards of the Coast lade beslag på Conanlicensen. Dessutom viskar de båda företagen om ett samarbete i form av rollspelet baserat på datorspelsserien Warcraft.
Riotminds släppte Drakar och Demoner 6: Rollpersonen för att fixa till reglerna lite och Geographica Mundana och Vandöda och Nekromanti släpps till Eonspelarna. Rävspel gav Gondicaspelarna sitt Bestarium.
Den nygamla rollspelstidningen Drakens Tand från Alltid Attack Förlag vaknar till liv igen och i februari trillar det första numret ner i prenumeranternas brevlådor.
Moongoose Publishing meddelar till allas stora glädje (?) att det klassiska rollspelet Macho Women With Guns skall komma i en ny d20-version.
Mer uppriktig glädje visas när Atlas Games meddelar att hela senaste versionen av Ars Magica släpps i elektroniskt format för nedladdning på hemsidan.
Under Gothcon hade första delen i Järnringens kampanjserie, Pirit – Den innersta kretsen, premiär. Så hade även Krister Sundelins skötebarn Västmark som äntligen gick i tryck.
Något senare släppte Riotminds den första världsmodulen, Osthem, till sitt DoD6.
Den stora (kanske största händelsen?) under 2003 var Trobergs Dogmatutmaning som gick av stapeln här på www.rollspel.nu. Tävlingen gick ut på att skriva ett rollspel på maximalt två A4, innehållande ett fullt spelbart spel. Vinnande ur kampen gick Svante Landgrafs Fabeljazz som tog hem hela tre priser, bland annat som bästa spel. Andra vinnare var Gabriel Forsén och hans Aska till Aska för vackrast layout, Rickard Elimää och hans Fanatasy Light för bästa nybörjarspel, Krister Sundelin och hans Murder we wrote för bästa regler och Jonas Lindström och hans Dagens Nyheter RPG för mest nyskapande spel. Hela evenemanget var väldigt lyckat även om röstdeltagandet var lågt. Skärpning till nästa gång, som enligt utsago ska gå av stapeln någon gång under våren.
Två intressanta och oväntade meddelanden lämnas. Dels från White Wolf som viskar om en avslutning på deras långa spelserie World of Darkness. Slutet ska enligt utsago heta Time of Judgement och ska komma ut under 2004. Det andra är rävarna Anders Blixt och Krister Sundelin som meddelar att de tillsammans ska skriva den första d20-modulen på svenska i och med dieselpunk-världen Lemuria som tidigare setts i Sverox.
Någon gång i samma veva kom även den omdiskuterade reviderade utgåvan av Dungeons and Dragons som de valt att kalla 3.5.
Under hösten händer det rätt mycket på rollspelsfronten. Sverok-styrelsen väljer att byta bort Gilbringarna som redaktion för Sverox och ersätta dem med November Produktion. Beslutet blir kritiserat och tillvägagångssättet ifrågasätts. Den gamla redaktionen startade då istället en ny tidning, Fenix.
Det stormade kring Valar Projects, deras Book of Erotic Fantasy, Wizards of the Coast och d20-licensen. Wizards of the Coast valde att skriva om d20-licensen lagom till premiären av Book of Erotic Fantasy. I den nya versionen av licensen står bland annat att böckerna ska vara politiskt korrekta och därmed helt utan nakna kvinnliga bröstvårtor.
Under Borås Spelkonvent släppte Järnringen sin monsterbok, Zonernas Zoologi till Mutant: Undergångens Arvtagare. Boken blir en succé och många gamla favoriter kommer tillbaka. Fansen jublar.
Även Svenilgames släppte produkter under BSK. De släppte sin femte version av sitt spel Svenil, den här gången liminbunden.
Rävarna på Rävspel var inte sena de heller och även de släppte nyheter på BSK. Arizona var namnet på nyheten och visst var det en god nyhet alltid!
White Wolf känner sig orättvist behandlade och stämmer Sony Pictures för deras nya vampyrfilm Underworld. White Wolf påstår att Sony plagierat stora delar av World of Darkness.
Inte nog med att Zonernas Zoologi hade premiär, Svavelvinter-romanen som Erik Granström skrivit blev klar och Järnringen stod som förlag.
Riotminds släppte sin reviderade utgåva av Drakar och Demoner 6. Än så länge har reaktionerna varit delade.
Mikael Börjessons projekt, Dunder och Drakar, som är en översättning av Dungeons and Dragons, uppdaterades äntligen till 3.5 så att vi kan fortsätta spela D&D på svenska trots reviderade upplagor.
Året avslutades med den traditionella julkalendern på www.rollspel.nu som i vanlig ordning bjöd på mycket godis.

Och nu är vi här: Ett år äldre. Ett år rikare på erfarenheter. För mig har det här året gett mig väldigt mycket i rollspelsväg och jag är nöjd, men jag ser fram emot ett nytt år och nya erfarenheter. Och ett nyårslöfte till er kan jag gott kosta på mig. Jag lovar att skriva mer rollspelssaker till er, till mig och till www.rollspel.nu.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!