Originaltitel: Rid i natt!
Författare: Vilhelm Moberg
Utgivningsår: 1941
Tryckår: 1974
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 271
Förlag: Albert Bonniers förlag
Rid i natt! är en av Sveriges relativt moderna klassiker. Den utgavs första gången 1941 som en förklädd skildring av tyskarnas ockupation av Danmark och Norge under andra världskriget. Som sådan fungerar den rätt okej, men det är inte mycket annat som fungerar.
De två stora problemen, språket och tråkigt ämne, går hand i hand till att göra Rid i natt! till en av de tråkigaste böckerna jag har läst. Om vi börjar med språket så är det dels skrivet på moderniserad 1600-talssvenska, något som är jobbigt att läsa och inte gör sig särskilt bra i text. Även om man förstår det mesta så tar det tid och läsa, språket kommer ivägen för innehållet. Dessutom är språket hyperrealistiskt och grovt upprepande. Hela sidor kan gå åt till att beskriva meningslösa detaljer eller upprepa det någon tänkt ett tjugofemtal gånger. Jag har svårt för sådant, och jag hoppades att Vilhelm Moberg skulle lyckas överbrygga det.
Rid i natt! är en bok som känns typisk att tvinga elever på gymnasiet att läsa för att få dem att hata att läsa. Man bör nog läsa något av Vilhelm Moberg för allmänbildningens skull, så det är en anledning till att läsa den. Bryr man sig inte om det är anledningarna som återstår ytterst få.
Synd. Jag håller inte alls med, jag tycker den var riktigt bra. Jag håller med om att språket är lite störande, men det tyckte jag nog bara precis i början.
Obligatorisk länk till min recension
Jag kom aldrig riktigt in i språket så det kändes bara jobbigt, inte bra eller intressant. Och ja, ”synd” är rätt ord för jag vill ju inte ogilla böcker.
Jag håller för närvarande på att läsa Rid i natt, och redan innan har jag sett den som TV-serie. Som sådan har den gjort ett mycket starkt intryck på mig och var gång jag färdats i Småland och sett vägskyltar mot Lenhovda så förknippar jag ortnamnet med bokens skarprättare som kom därifrån och var ett riktigt råskinn. Därmed har den orten fått en enorm badwill för mig.
Boken är dessutom en utmärkt skildring av hur allmogen levde under drottning Kristinas vanstyre då hon delade ut stora förläningar till adelsmännen och den efterföljande reduktionen var därför en nödvändighet.
Jämför gärna detta med vad som sker i dagens samhälle då man åter tar från de fattiga och ger till de rika, för då inser man bokens budskap och att det alltid är aktuellt att ha det civilkurage som Ragnar Svedje visade.
I dagens samhälle finns det så många oppurtunistiska och korrumperade människor att överallt så att jag befarar att vårt samhälle gå mot konstitutionellt sammanbrott. Det behövs människor som Vilhelm Moberg som vågar stå upp mot sin tids rättsröta och de är tyvärr allt för få som uppfyller de kriterierna i dag.
Men tack och lov så finns det även i våra dagar några sådana opinionsbildare som exempelvis Jan Guillou och Leif G W Persson, och det ska vi vara tacksamma för!
Till vissa delar kan jag hålla med dig. Det är ingen bok som man sätter i händerna på skoltrött 15åring. Däremot om man har nått en viss mognad, är begåvad med en viss fantasi så är det en fantastisk historia. Som antagligen nästan varje svensk har en historia i. En mycket läsvärd bok som skall läsas sakta och med eftertanke. Historien kan ju upprepa sig. Eller??
Om man förklarar för dessa skolelever i vilken historisk kontext Vilhelm Moberg skrev denna bok blir den genast intressentare.
https://www.expressen.se/kultur/kulturens-hadelser-18-rid-i-natt/
Tyvärr missar många inom skolans värld att vidareförmedla innebörden av ”klassiker” och varför de är läsvärda.