Resor i skriptoriet

Originaltitel: Travels in the Scriptorium
Författare: Paul Auster
Översättare: Ulla Roseen
Utgivningsår: 2006
Tryckår: 2007
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 140
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7001-491-8

En man finner sig sittande på en säng i klädd en blå- och gulrandig pyjamas. Han vet inte vem han är eller vad han gör där och rummet är märkligt sterilt. På möblerna sitter lappar som berättar vad det är för möbel. Under dagen träffar han olika människor som på ett eller annat sätt är bekanta, men det är svårt att gissa hur. Och vad är det för rapport som ligger på skrivbordet?

Resor i skriptoriet är riktigt knepig. Det händer inte så mycket, det är främst observationer av huvudpersonen och hans läsande av rapporten. Det är lätt surrealistiskt och det är svårt att veta vad som egentligen händer. Av naturliga skäl, visar det sig. Personer från Paul Austers tidigare böcker dyker upp, sådant är riktigt ballt och gör mig än mer förtjust.

Språket är observerande och rätt opersonligt utan att för den sakens skull bli tråkigt. Jag tycker verkligen om när berättaren förefaller vara en person som står bredvid och iakttar med egna känslor och tankar.

Resor i skriptoriet är väldigt bra, väldigt inspirerande och väldigt häftigt. För den som läst något av Paul Auster tidigare är den ett måste, är man inte bekant med honom bör man först läsa något annat först (läser man New York-trilogin har man kommit en lång bit på vägen).

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!