På’t igen, bloggen lever!

När jag startade Är det verkligen svårt att vara grön? var jag övertygad om vilka problem vår jord stod inför och försökte finna en plats för mig i den, men hur det skulle gå till hade jag ingen aning om. Det dröjde inte särskilt lång tid innan jag insåg att osäkerheten gjorde att jag inte hade ett dugg att skriva om. Följdaktligen fick bloggen vila tills tiden var mogen.

Sedan dess har jag diskuterat och läst, läst och diskuterat och kommit fram till ungefär vad jag vill sträva mot och tagit en rad beslut efter det, beslut jag kommer skriva mer om framöver. Samtidigt har mitt intresse för mat och var den kommer ifrån ökat kraftigt. Det har inte bara lett till att jag tror mig äta bättre, utan också till att jag bildat mig på området och insett att man inte kan fortsätta stoppa i sig vad som helst.

Matproblem och klimatproblem är dessutom intimt förknippade. Massproducerad mat, ”förädlad” med tillsatser, är en miljöbov. Köttindustrin är, förutom att den dödar djur, ytterst osympatisk och låter profit gå före både människors, djurs och plantens hälsa. Jag köper inte det.

Så, är tiden mogen nu? Det är naturligtvis omöjligt att svara på, men ja, jag tror att den är det och därför tänkte jag sparka liv i bloggen igen. Vad som blir av den och vad som hamnar här återstår att se. Nu har jag i alla fall något att skriva. Ni kommer att få se tankar och funderingar kring mat och klimat, ni kommer få kommentarer på aktuella händelser i den mån det finns något att skriva, det kommer bjudas på vegetariska och så långt som möjligt ekologiska och tillsatsfria recept, samt ett liknande perspektiv på restaurangmat: vad innebär det egentligen att det är vegetariskt när man äter ute?

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

 1. Heja!

  Hoppas på många tunga inlägg :) Du verkar ju inte dra dig för att läsa några tusen sidor hit eller dit, så du kommer nog att ha mycket och intressant material att skriva om. Själv rör jag mig i gränslandet energi-mat-miljö-hunger-fattigdom. Det hänger ihop mycket som du vet och de sista åren har debatten utvecklats mycket. Faktiskt har tongångarna även från diverse FN-organ och stora forskningsorganisationer börjat låta annorlunda.

  Världen är i stort sett rutten. Men vi lever väl i intressanta tider åtminstone?!

  1. Tack! :)

   Ja, jag hoppas att den här bloggen ska kunna bidra med något, om inte annat som ögonöppnare att det faktiskt inte är självklart att det ska vara som det är och att det går att ändra på (jag tror fortfarande det). Klimatproblemen är ju den rika världens gåva till planeten, men det är ofta de fattiga och mest utsatta som får ta smällarna. (Nu med BPs läcka blev det ett ramaskri, men att en liknande läcka i Nigeria (tror jag det var) över jord pumpat ut motsvarande mängder olja i åratal och förgiftat vatten och slagit ut djur- och växtliv är det få som bryr sig om, allra minst nyhetsbolagen.)

   Jo, intressanta är de definitivt. Jag hade föredragit om det varit intressant på annat vis och om världens förunderlighet i sig var det som skulle bloggas om.

  2. Ja, dels har det läckt (sprutat) ut hur mycket olja som helst i Nigeria. Men Shell har också gjort sig kända sedan många år med att fackla fossilgas i Niger-deltat eftersom man då kan pumpa upp oljan fortare. Gasfacklingen plågar människor direkt genom att de får skador och förgiftningar, men det är väl lite ett hån mot medelnigerianen som inte skulle ha råd att köpa gasen ens om Shell ville sälja den…

   http://www.google.se/search?q=flaring+nigeria kan man googla t ex.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!