Om essän hade drömmar

Jag är lite sugen att citera Fredrik Sjöbergs essä Om essäkonsten: ”Låt oss ett ögonblick tala om pengar. Mycket pengar närmare bestämt.” Den berör det jag tänkte skriva om på två sätt, det handlar om pengar och det handlar om essäkonsten. Jag läser nämligen en kurs om essäistik på Litteraturvetenskap 2 och där har jag om än inte funnit så åtminstone utvidgat mitt intresse för essäer efter bara två lektioner. Jag är lättpåverkad. Det mesta av tiden har vi ägnat oss åt att diskutera essäns form och placering och förutom att det verkar oklart exakt var i gränslandet mellan skönlitteratur och facklitteratur den ska placerat så har vi nog kommit fram till att det är där den ska vara. Essäns form är visst ofta skönlitterär medan dess innehåll i många fall behandlar fakta. Så långt allt väl.

Men i min dialog med mig själv om vikten av att skilja på fakta och fiktion (istället för det man tror och inte tror på) är jag osäker på om gränsdragningen alls är nödvändig. Därför kom en idé till mig, lika självklar som fantastisk. Här börjar det handla om pengar. Vad jag funderade på var en essämotsvarighet till Wikipedia, kanske med namnet Essaypedia. Istället för renodlad sakprosa presenteras allt i essäns skönlitterära stil. Det skulle bli en essäns högborg där artiklarna lika ofta är välskrivna som de är intressanta och den skulle helt dominera Wikipedia när det gäller att slöläsa. Men pengar saknas. Och tid och kunskaper. Åtminstone om jag skulle göra det. Därför kan nu någon hågad essäförespråkare ta tag i det här, sätta upp en server och en wiki och låta alla hågade essäskribenter bidra med sina texter om allsköns ämnen. Jag kräver ingenting, men tar gärna emot ära och berömmelse för idén. Och pengar är alltid bra.

Än mer fantastiskt vore det att få med redan etablerade essäister, levande som döda, och låta publicera deras verk. Tänk att få följa spåren från Michel de Montaigne till, ja, varför inte tidigare nämnde Fredrik Sjöberg? Det finns en oerhörd skatt bland essäerna och den kommer lätt i bakgrunden på grund av sin position (eller kanske snarare brist på position). Hur många vet vad en essä är?* Hur många läser essäer och kanske viktigare – hur många har läst en essä utan att veta om det? Förutom nedslag av Jorge Luis Borges och W.G. Sebald var min enda association till essän att det finns med dylika tingestar i Dagens Nyheter lite då och då. Och jag är ändå litteraturvetare.

Essän behöver visas upp, inte nödvändigtvis höjas upp eller hyllas, men visas upp i sin enkelhet så att man ser att den, likväl som lyrik och dramatik, har sin naturliga plats i skönlitteraturens rum. Ett etablerat Essaypedia vore definitivt en väg att gå och jag skulle själv se till att både bidra med och läsa fler essäer om en sådan möjlighet fanns. Så – vem som helst – stjäl idén (jag tvivlar visserligen på att jag är originell och att idén ännu inte är påkommen, men så vitt jag kan se finns webbplatsen ännu inte)!

* Det är ju en fånig fråga eftersom essän är så svår att definiera i sig själv.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!