Om du söker på ”folkmord” hittar du inte det här

Lite charmigt är det ändå, jag kan inte låta bli att tycka det. Hur toppolitiker i alla länder och organisationer lever under villfarelsen att censur och nedtystande skulle få saker att försvinna. Senast i raden är, enligt Dagens Nyheter, EU-kommisionären Franco Frattini som vill hindra folk från att söka på internet efter ord som ”bomb”, ”döda”, ”folkmord” och ”terrorism”. En reservation för att orden förmodligen är översätta och betydelsen kan ha försvunnit i den, men ändock, det är inte så fruktansvärt listigt. Jag tror ärligt talat att det skulle leda till större frustration än vad det skulle hindra nya terrorutövare.

Dessutom är det inte rätt sätt att tiga ihjäl något. Det har inte funkat hittills (vad jag vet, det kan ju faktiskt ha blivit ihjältiget) och det lär inte fungera i framtiden. Dels för att framtiden givit folk möjligheten att komma runt fåniga blockeringar och dels för att det finns andra, förmodligen betydligt säkrare, kanaler än internet.

Det måste ärligt talat bli ett stopp på den typen av ”lösningar” som är så på modet nu för tiden. Vad är det logiska i att blockera de ord som är tagna som exempel? Det är ju inte lite information som kommer stryka med om de mot förmodan genomför det och lyckas, och det är information viktig för folkbildningen. ”Folkmord”, liksom… Alla fördömer Kinas censur, men var är EU på väg i det här fallet? Jag hoppas verkligen att Frattini inte får gehör för sina idéer och att – och det här är desto viktigare! – folk reagerar emot den typen av förslag innan det är för sent.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!