Eniros och Hitta.ses smidiga service

En artikel i DN den 6/3 uppmärksammade mig om att både Eniro och Hitta.se har en ny service som de misslyckats med att berätta om. Genom en enkel sökning på någon av sidorna får man reda på när jag fyller år, något jag mer än gärna håller för mig själv. Förutom det så berättar Hitta.se även om ifall man delar sitt telefonnummer med någon, vem man bor med med andra ord…

Eniro har dessutom inte ändrat min adress sedan jag flyttade i augusti. Det har Hitta.se och jag antar att de har samma källa för informationen.

Nog för att tjänsterna är gratis och man ska inte klaga så mycket och så vidare bla, bla, bla. Jo, i det här fallet ska man klaga trots att tjänsterna är gratis. Mest på Eniro då, eftersom man på Hitta.se kan ändra relativt enkelt (om telefonuppgifterna stämmer). Eniro har å sin sida inte möjlighet att via sidan där man uppdaterar sina övriga uppgifter ändra ifall man vill visa sin födelsedag eller ej. De tar bara för givet att man vill visa alla när man fyller år.

Varför är det så hemskt att de visar när man fyller år och vem man bor med? Tja, födelsedagen är väl inte hela världen om de visar, även om jag inte tycker att någon annan har med det att göra om jag själv inte aktivt valt att delge informationen. Vem man delar bostad eller telefonnummer med kan dock vara förödande. Ponera att någon fått för sig att du är homosexuell och hotat och förolämpat dig med villfarelsen som grund. Ponera att den här personen söker på ditt namn på Hitta.se och där, mitt framför ögonen på personen, står det svart på vitt (inte riktigt) att du delar bostad med en av samma kön. Det är inte så himla bra, eller hur?

Det jag är mest arg över är inte att de har möjlighet att visa uppgifterna. Folk kan tycka det är roligt att visa hur andra når en, jag tycker om det (även om det sällan är någon som vill ha tag i mig). Nej, det jag vänder mig å det skarpaste emot är att det är ett förval att visa födelsedag och vem man bor med. Känsliga uppgifter som det kan vara ska man inte upptäcka själv att de kommit ut på internet för vem som helst att hitta.

Jag tror dock inte jag orkar ha med Eniro att göra, och Hitta.se har jag redan ändrat på. Men ta och kolla upp er på sidorna, kanske står det något där som kan skada er?

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

5 Comments

  1. Jag kan förstå din inställning, men känner mig inte riktigt lika illa berörd som du. Vad som stör mig mer i sådana fall är ratsit.se – där tycker jag kanske att det är lite väl lätt att få veta lite väl mycket om andra människor utan att de kan påverka det.

  2. Födelsedatum och bostad finns väl med i folkbokföringsregistret, som är öppet för alla att gräva i — i enlighet med offentlighetsprincipen. Så det är nog inte så mycket att göra åt.

  3. Att det är offentligt och lätt att kolla upp vet jag och har egentligen inte med saken att göra. Det jag inte gillar är att om man söker på mitt namn så får man upp födelsedag och bostadsform. Kreditupplysning är också offentligt, och det tycker jag inte heller att man ska få reda på om man letar efter mitt telefonnummer.

  4. Ratsit är antagligen inte olagligt. Enda problemet är ju att det gör information så pass lättillgänglig att det öppnar för missbruk – om man behöver fysiskt knata in på sitt skattekontor för att få reda på de där sakerna så är man plötsligt inte lika intresserad av vad grannen tjänar, för det pallar man helt enkelt inte.

    Vad gäller hitta.se och Eniro – ring och skäll på dem. Det brukar funka.

  5. Att Ratsit skulle vara olagligt har jag väldigt svårt att tänka mig. Däremot kan jag ställa upp på oetiskt av just de skäl som Fogge nämner.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!