The Bourne Identity

Originaltitel: The Bourne Identity
Regissör: Doug Liman
Manus: Robert Ludlum, Tony Gilroy och W. Blake Herron
Språk: Engelska, franska, tyska, holländska och italienska
Land: USA, Tyskland och Tjeckien
År: 2002
Längd: 119 minuter

En man (Matt Damon) blir hittad och uppfiskad av några fiskare. Han saknar sitt minne och sitt namn men har i gengäld enorm kondition och uppfattningsformåga. Med hjälp av ledtrådar försöker han att minnas något och hamnar till en början i ett bankfack i Zürich där han hittar ett gäng pass och en stor summa pengar. Uppenbarligen är han Jason Bourne. Allting är förstås inte frid och fröjd bara för att han vet vem han är. Jason Bourne verkar dessutom vara en eftersökt man och finner sig snart på flykt tillsammans med Marie (Franka Potente) som hjälpte honom att köra en bit.

Handlingen är löst baserad på Robert Ludlums roman med samma namn. Den är hur som helst rätt bra och känns perfekt för ett actionfilm i den här kalibern. Den är sparsamt klurig men ändå inte helt korkad. En lagom balansgång.

Skådespeleriet är väl ungefär vad man kan räkna med i en sådan film. Matt Damon passar bra som Jason Bourne, lite förvirrad men finner sig snart i att vara en actionhjälte. I övrigt finns det ju en hel rad bra skådespelare i The Bourne Identity, Chris Cooper, Clive Owen, Julia Stiles och Brian Cox för att ta några exempel.

Sammanfattningsvis är The Bourne Identity en klart sevärd actionfilm och är de följande delarna i samma klass så är det en lovande serie filmer som väntar.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!