Nu har jag läst bibeln…

Jag kanske borde bedöma bibeln som vilken bok som helst, skriva en riktig recension och publicera utan vidare. Men jag kan inte det. Jag kanske ger bibeln större betydelse än vad den är värd, men det är en ganska betydelsefull bok för hur världen ser ut idag och därför tycker jag att den kräver en annan presentation.

Som en del av min 101-lista skulle jag läsa bibeln och efter ett drygt år av inte så effektivt läsande är jag äntligen klar. Den har knappast gett mig några värdefulla insikter eller ett nytt sätt att se på livet och världen. Jag står både förstående och oförstående inför den massiva textmassan.

Å ena sidan har jag förståelse för de som på ett sunt och klarsynt sätt tar sig an bibeln och kristendomen, för det finns en hyfsad kod för hur man bör leva. Jag ställer förstås inte upp på allt, men jag förstår att det kan vara ett rättesnöre.

Å andra sidan har jag ingen förståelse för de bokstavstrogna som helt uppslukats av bibelns ord och inte dess mening. Det främsta problemet har jag med Gamla testamentet som på många sätt är ren fiktion, på många sätt visar upp en hemsk människosyn och på många sätt kan vara det tråkigaste jag någonsin läst.

Att bibeln på det sättet visar upp två helt olika sidor gör att jag förstår varför kristendomen är så splittrad som den är. Kristendomen sägs vara världens största religion, men den är egentligen väldigt många olika och vitt skilda religioner. Problemet är att alla ska samlas under en skrift – bibeln – och vackert samsas, men så fungerar det inte. De som tror på samma saker och ideal kan vara avgudadyrkare bara för att de kallar sin gud något annat. Det är knappast en predikan om vänskap, kärlek och förståelse.

Ur ett rent litterärt perspektiv är bibeln ett riktigt bottennapp, ett sömnpiller och ett inkompetent hopskrap av ord. Gamla testamentet är katastrofalt dåligt skrivet bortsett från en bit – Predikaren – som på många sätt är riktigt bra. Nya testamentet är bättre, men fortfarande inte särskilt roligt. Samma sak skrivs fyra gånger och – tro det eller ej – det är samma sak som händer i alla fyra!

Jag känner mig mer allmänbildad, känner att jag har mer rätt till en åsikt nu när jag läst bibeln och jag är glad att jag gjorde det, även om det kanske inte är det roligaste jag gjort.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

6 Comments

 1. Jag håller med dig om det mesta, men valde som bekant att recensera både Gamla testamentet och Nya testamentet som vilka böcker som helst. Jag har också mycket liten förståelse för de religiösa som tolkar Bibeln på något annat än ett symboliskt sätt.

  När vi är inne på riktigt tråkiga grejer korar jag genomgången av spetälska som det tråkigaste jag någonsin läst. Genomgångarna av exakt hur stort templet ska vara är rätt roliga också. Överlag ligger andra och tredje Mosebok bra till på väldigt många listor som har med negativa saker att göra.

 2. Jag kommenterade Snigels val av översättning på bibeln på hans sida, men att översätta hela kommentaren för att posta den här också käns nästan onödigt, så du får en länk istället: http://www.snigel.nu/?p=899&cpage=1#comment-63420

  Summan är i alla fall att jag tycker att det hade varit värt att läsa en finare översättning än den fördummade, översimplifierade Bibel 2000… det är lite som att medvetet välja det sämsta möjliga alternativet. Överlag blir inte boken fantastisk bara man läser den lite finare formulerad, men något ger det i alla fall.

  1. Du har definitivt en poäng, för senare har jag förstått att Bibel 2000 saknar lite av den poetiska ådra som kanske hade räddat texten något. Å andra sidan finns det ju en poäng i att läsa den senaste översättningen, vilket torde vara den som kyrkan eller Bibelsamfundet anser vara den aktuella. Visserligen kan man då inte tillskriva läsningen samma historiska värde som man skulle kunnat med en äldre bibel (vilket jag ändå gör). Det är knepigt och är jag någon gång pantad nog att läsa om bibeln ska jag göra det i en äldre översättning så att åtminstone språket eventuellt kan ge mig något.

  2. En sak man istället kan göra är ju plocka upp en äldre översättning för en femma på ett antikvariat och använda den som referensmaterial… men det kanske bara är om man kommer från en så skev familj som min man anser det absolut nödvändigt att ha en ’referensbibel’ ;)

   Annars kanske du kan få en av mig vid tillfälle. Jag tror jag har ett par stycken liggande… men de kan vara Jehovas :(

  3. Referensbibel kan vara en poäng. Min sambo klagade på det när hon skrev uppsats och behövde bibel-citat som i äldre översättningar lät vackert men i Bibel 2000 mer lät som en misslyckad emotonårings försök till, enligt denne, stor poesi. Jag ska hålla utkik på Myrorna och får jag inte tag i någon säger jag till. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!