Nu har jag läst Koranen…

Precis som när jag läste bibeln tänkte jag låta bli att recensera Koranen som vilken bok som helst eftersom det inte är vilken bok som helst. Den är hur som helst läst och här kommer mina funderingar:

Först och främst tänkte jag hylla den versionen jag läste, Forumbibliotekets från 1976 (ISBN: 91-37-03853-2). Det som gör den bra är framförallt att den har rätt utförliga kommentarer som förklarar namn, företeelser och bakgrunder man borde känna till för att till fullo förstå texten. Hade jag inte haft dem hade jag nog inte fått ut samma sak eller kunnat göra rättvisa jämförelser med bibeln.

När jag började läsa fann jag Koranen mer lättläst än bibeln och i många fall även vettigare som rättesnöre. Många av de saker jag trodde var kontroversiella (som är det i exempelvis katolicismen) avhandlas på ett humant sätt – skilsmässor får förekomma om det finns grund till det, ingen ska ljuga om grunderna och så vidare. Problemen kommer senare. Ju längre jag läser, desto tråkigare och sämre blir texten och desto mindre tolerant blir filosofin. Mitt favoritstycke är exempelvis detta:

Säg också de troende att de vänder bort sina ögon och tar sig i akt för att kyskt visa sin kropp. Det anstår er bättre, och Alla är väl bekant med vad ni gör. Säg också de rättrogna kvinnorna att de slår ner sina ögon och aktar sig för okyskhet och att de inte blottar sina behag utöver vad som nödvändigtvis måste vara synligt samt att de med slöjan alltid döljer sina bröst. De får visa sina härligheter endast för sina män och sina fäder och sina mäns fäder och för sina söner och för männens söner, för sina bröder och brorsöner och systrar och de nämnda männens hustrur, för sina slavar och för tjänare som ej känner behov samt för barn som inte berörs av nakenheten. Ej heller får de slå ihop sina fötter på sådant sätt att man varseblir de prydnader som de bör dölja.

Jag tycker att det är fantastiskt roligt och det fantastiska med citatet som exempel är att även om det är misogynt, förlegat och intolerant så är det ingenting jämfört med de dumheter som står i gamla testamentet i bibeln. Koranen känns på många sätt mer sympatisk, trots alla upprop till krig mot de otrogna.

Men det viktigaste kanske är att få en bild av vad som står i Koranen, vad som är islam och vad som är påhittat av islams motståndare och extremister (vilket torde vara en del). På samma sätt som jag har förståelse för religiösa kristna så kan jag ha det för religiösa muslimer. Det finns rätt mycket levnadsfilosofi som skulle kunna funka, men som alltid kommer extremister och bokstavstrogna och använder texten annat än symboliskt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Du verkar vara lite mer tolerant än jag i alla fall. Jag vet inte om vi läst samma version, men jag tror det? Jag gillade också svenskan i den, men givetvis är det ”uppenbar trolldom” som är bäst! Dock tycker jag inte att Koranen så som jag läste den visar upp någon vidare tolerant attityd till andra. Det kanske går att läsa så, men då får man tolka en del. Det här var ju min sammanfattning:

    Those who reject Allah will burn in hell for eternity, those who are faithful to Allah will rejoice in paradise, and Allah is omnipotent.

    Typ. Min recension finns här.

  2. En anledning till att jag upplever Koranen som mer tolerant kan vara att den inte är så detaljerad. Det är bara alla otrogna som ska brinna, liksom. Dock läser jag för att försöka se det bästa av en text som den här, för hur den används vet jag redan, det är hur den borde användas som är intressant.

  3. Okej. Det är väl en poäng, men jag tänker ändå hävda att det också är intressant vad som faktiskt står där, för oavsett om den kan läsas positivt eller nte, är det fortfarande ett faktum att många i världen använder den som källa för att mer eller mindre militant verkliggöra vad de uppfatar som Koranens budskap.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!