Morels uppfinning

morels-uppfinning

Adolfo Bioy Casares, i översättning av Lasse Söderberg
103 s. Modernista, 2015 (1940)


Argentinske Adolfo Bioy Casares (1914—1999) Morels uppfinning har av landsmannen och vännen Jorge Luis Borges utnämnts till den perfekta äventyrsromanen. Nog kan det tyckas en smula överdrivet och vi kan med säkerhet anta att Borges kriterier skiljer sig en smula mot de gängse. Däremot är denna nätta roman en spännande historia fylld av filosofiska frågor för den som vill gräva ner sig i sådant.
     En namnlös fängelserymling bosätter sig på en ö som av allt att döma är öde, övergiven sedan länge. Efter en tillvaro härjad av hunger och tidvatten, tycks det plötsligt som han har sällskap. Är de där för att fånga honom? Nej, de tycks vara upptagna med sitt, så pass upptagna att de inte alls lägger märke till honom. Efter lite utforskande visar det sig att han hamnat mitt i Morels uppfinning, en projektion av händelser som ägde rum för några tiotal år sedan.
     Huvudpersonen lider förstås inledningsvis av rädsla för att bli upptäckt och infångad, men snart ersätts hans rädsla av i det närmaste besatthet av Faustine, en av de nu sedan länge försvunna öborna. Frågan om hur han ska få hennes uppmärksamhet och bli en del av hennes projektion dominerar snart hans tankar.
     Föga anade Bioy Casares att Morels uppfinning skulle bli en kommentar till voyeur-samhället vi fått genom sociala medier. Uppfinnaren Morels projektioner av öbesökarna liknar på många sätt hur vi dokumenterar och delar med oss av vår vardag, tämligen ohämmat. Liksom Morel lämnas projektionerna därhän av oss, utan större tanke på vem eller vilka som kan se. Något problem med det? Kanske inte, i boken är de inspelade sedan länge borta medan huvudpersonen smyger runt och funderar på om några personers ben rörde vid varandra där vid matbordet. Ändå är denna oblyga beskådan inte okomplicerad.
     Bioy Casares målar upp vistelsen på ön och behandlar huvudpersonens vittnesmål och psykologiska status med respekt. Jag har också stor förståelse för Borges inställning till romanen och även om Morels uppfinning kanske främst är en bagatell är det en trevlig, välskriven och läsvärd bagatell med några trådar som löper hela vägen till idag.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!