Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford

Originaltitel: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Regissör: Andrew Dominik
Manus: Andrew Dominik och Ron Hansen
Språk: Engelska och danska
Land: USA och Kanada
Svensk premiär: 30 november 2007
Längd: 160 minuter

Jesse James (Brad Pitt) – ledare för The James Gang – tillhör definitivt de mest beryktade skurkarna i USAs historia. Priset på hans huvud är högt men det avskräcker honom inte från att planera ett stort rån, samtidigt som han lyckas reta upp alla sina fiender – vilket har blivit en diger skara genom åren. Trots hans excentrism lyckas han behålla ett kärngäng omkring sig som han håller lojal genom hot och genom smicker. Hur länge kan han klara sig undan rättvisan?

Det är en lång och långsam berättelse som spelas upp för oss och det är uppenbart att det är meningen. Tyvärr blir det lite för mycket och jag stör mig verkligen på att filmen kunde varit väldigt bra om den bara hade varit lite mer fantasifullt berättad. Det finns tillbakablickar, arkivbilder och berättarröster, men det är alldeles för lite sådant. All den dötid som blir av att skådespelarna bara tittar på varandra, vankar av och an, tittar lite till, suckar och går ut hade kunnat ersättas med ett tätare, mer dokumentärt drag och det hade gjort filmen helt enormt bra.

Filmens stora styrka, förutom Brad Pitt och Sam Rockwell som gör sitt jobb magnifikt, är utseendet. Det är en snygg produktion, vackra bilder och härlig visuell stämning. Just det känns helt perfekt och det är lite tråkigt att det inte riktigt kommer till sin rätt av den enkla anledningen att man tröttnar på resten av filmen.

Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford råkar ha en stor, stor svaghet också: Casey Affleck. Han spelar Robert Ford och råkar ha en rätt stor roll i den här filmen. Tyvärr visar han sig göra ett riktigt dåligt jobb, gnäller mest och ser ut att ha magknip. Om det är rollen och regin som bestämt att det ska vara så är svårt att säga, men det, om något, förstör hela filmupplevelsen. Det är som att titta på en film med ett barn som inte kan skådespela i huvudrollen. Casey Affleck är egentligen enda anledningen till att man inte ska se Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford för allt annat går att stå ut med.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!