Bron till Terabitia

Originaltitel: Bridge to Terebithia
Regissör: Gabor Csupo
Manus: Jeff Stockwell, David Paterson och Katherine Paterson
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2007
Längd: 95 minuter

Bron till Terabitia skulle visst vara en av 2007 år stora familjefilmer, men av flera anledningar når den inte fram.

Jesse Aarons (Josh Hutcherson) är mobbad i skolan. I ett enfaldigt försök att få vänner tränar han hela sommaren för att kunna vinna skolans springtävling. Man kan förstå hans upprördhet när han blir omsprungen av en nykomling och till råga på allt – tjej (AnnaSophia Robb). Nykomlingen råkar vara Leslie som nyligen flyttat in i huset bredvid Jesses. De blir vänner och Leslie visar Jesse att med fantasi finns inga gränser och tillsammans grundar de landet Terebitia.

Historien och tanken bakom skulle kunna vara riktigt bra, problemet är bara att de stunderna med häftiga och coola sekvenser är på tok för få. För det mesta är det bara mobbade barn och det är inte särskilt intressant i längden. Hade mer tonvikt lagts på fantasigrejerna hade Bron till Terabitia haft betydligt större potential att locka andra än 10- till 12-åringar.

Tre skådespelare gör sitt jobb väl. AnnaSophia Robb, Robert Patrick – som Jesses strängt snälle pappa – och Zooey Deschanel – som Jesses och Leslies snälla musiklärarinna. I övrigt är det dåligt med bra prestationer.

Till syvende och sist är Bron till Terabitia inte särskilt mycket att hänga i julgranen. Som familjefilm fungerar den definitivt inte, det är alldeles för lite som lockar. En liten målgrupp skulle kunna gilla den trots avsaknaden på saker som gör filmen värd tiden att se…

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!