Mark Watson — Contacts

Mark Watson
370 s. HarperCollins 2020 (2020)


Contacts av brittiske författaren och komikern Mark Watson (f. 1980) handlar om självmord. Om det är ett ämne som ligger dig för nära uppmanar jag dig att sluta läsa nu. Det här är sannolikt inte en bok för dig just nu. Om du själv går i sådana tankar, känner att det är nattsvart, eller bara har frågor om suicid finns hjälp att få. Mind och Suicide Zero är två organisationer som arbetar med suicid-prevention. Det går också bra att höra av dig till mig så ska jag svara så gott jag kan. Jag vet hur det kan vara.

James är fyrtio-nånting, dumpad och sparkad från ett jobb och fast i ett annat, en syster som är både socialt och geografiskt avlägsen. Natten till den 9 mars sätter han sig på tåget mot Edinburgh. Han ska ta sitt liv och skickar ett textmeddelande till alla i sin kontaktbok: ”Jag har beslutat mig för att avsluta mitt liv. Jag vet att detta kommer som en chock för några av er och jag är ledsen om jag gör någon upprörd.”1 Sedan sätter han telefonen på flygplansläge och väntar.
     Självklart upprör meddelandet. James vän och före detta chef, modern, systern, ex-flickvännen och rumskamraten är bara några av dem som påverkas starkt av nyheten. Naturligtvis, vem skulle inte? Och alla förhåller sig till det på olika vis, kontemplerar de avstånd som uppstått mellan dem, frågar sig hur de inte kunde veta. James är en vänlig och lågmäld person, hur kunde det hamna här?
     Watson närmar sig ämnet respektfullt och lyckas samtidigt skildra James väg till beslutet och hans närståendes olika inställningar, strategier och resonemang. Under natten mot den 9 mars startar några en sökinsats medan andra skjuter ifrån sig delaktighet. Att vara mitt i ett jobb eller på andra sidan jorden är inte tillräckligt för att kunna vara oberörd när man får ett sådant meddelande. Jag vet av erfarenhet att ingenting av detta är enkelt och på något sätt finns det en tröst eller en frändskap här som inte är att underskatta.
     Dock är Contacts en bok som är för lång. Det är lite för många figurer och lite för snåriga vägar för att den till hundra procent ska hålla ihop.2 Att greppet är så pass intressant och att ämnet är så angeläget överbryggar lyckligtvis en del av problemen. Watsons värme och humor är dessutom välkommen. Gillar man dessutom samtidsblinkningar får man ett överflöd.
     Contacts är en enkel bok som tar sig an ett svårt ämne och kanske, oavsett var eller vem man är, så finns det en tidpunkt när den kan passa, men är man mitt i processen är den tidpunkten förmodligen inte nu.

Show 2 footnotes

  1. Min översättning, vill något förlag betala mig för att göra resten kan jag fixa det.
  2. Spoilervarning: Slutet känns dessutom tämligen långsökt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!