Corpse Bride

Originaltitel: Corpse Bride
Regissör: Tim Burton och Mike Johnson
Manus: John August, Caroline Thompson, Pamela Pettler, Tim Burton och Carlos Grangel
Språk: Engelska
Land: Storbritannien och USA
År: 2005
Längd: 76 minuter

Corpse Bride är Tim Burtons senaste leranimerade film och är i samma stil som Nightmare Before Christmas.

Den unga och mycket blyga pojken Victor (Johnny Depp) är bortlovad till Victoria (Emily Watson), ty Victors familj är rik och Victorias fattig. Det arrangerade bröllopet ska göra alla lyckliga. Men Victor har inte fått ordning på löftena och vid en övning förklaras han oduglig. Han ger sig då ut för att träna och när han precis lärt sig vad han ska säga sätter han ringen på något han tror är en gren, men är en skelettarm. Armen råkar tillhöra en brud (Helena Bonham Carter) med en förbannelse över sig, Victor råkade dock bryta den och tvingades med ner i dödsriket. Där tvingas han välja mellan Victoria och den döda bruden Emily.

Corpse Bride är ganska mycket en saga för vuxna. Det är kallt och det är magiskt och det är ganska svart humor rakt igenom. Det barnvänliga utseendettill trots. Manuset känns till stor del riktigt genomarbetat och dialogen är bra och förstärker sagokänslan.

Tim Burton har knutit en viktig kontakt i Danny Elfman som gjort musiken här, precis som i många andra av Tim Burtons filmer. Det finns ett par musikaliska inslag och alla är väldigt bra. En favorit är jazzen i dödsriket, en annan är Victors pianospel.

Animationerna är riktigt bra och trots det barnsliga utseendet är det fruktansvärt vackert. Både animationerna och fotot är genomtänkt och hela filmen är en studie i hur man får till snygga bilder. Det var många tillfällen då jag bara tänkte ”wow, den där bilden skulle jag velat göra”.

Röstskådespelarna är även de mycket bra. Prominenta skådespelare som Johnny Depp, Emily Watson, Helena Bonham Carter och Christopher Lee (som pastorn som väldigt mycket liknar prästen i Emil i Lönneberga) gör sitt jobb mycket bra och varvas med mindre kända men ändå mycket duktiga skådespelare.

Trots lovorden kan jag inte ge Corpse Bride full pott. Den är väldigt bra och jag rekommenderar den starkt, men den är inte riktigt så perfekt som jag hade hoppats. Kanske straffas den av mina förväntningar, men den är likförbaskat riktigt sevärd.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!