Maja Lunde — Drömmen om ett träd

Maja Lunde, i översättning av Lotta Eklund, inläst av Maria Lyckow, omslag formgett av Conny Lindström
13 h 50 min. Natur & Kultur 2023
I original på norska Drømmen om et tre (2022)


I och med Drömmen om ett träd avslutar norska författaren Maja Lunde (f. 1975) sin klimatkvartett som hon inledde med Binas historia (2015) och följde upp med Blå (2017) och Przewalskis häst (2019). Det är en på det stora hela en mäktig svit som lyckas vara både post-apokalyptisk och historisk på en och samma gång.
     Drömmen om ett träd skiljer sig mot de tidigare delarna i det att den inte behandlar flera olika tidslinjer utan fokuserar på två perspektiv på samma händelser. Skådeplatsen är Svalbard i början av 2100-talet. Tommy och hans två yngre blir ensamma kvar på ön tillsammans med systrarna Rakel och Runa när en epidemi slår ut hela samhället i övrigt. Förutom sig själva att ta hand om har de även frövalvet som innehåller fröer från hela världen. Tao som åter dyker upp efter sin roll i Binas historia leder en kinesisk expedition på jakt efter fröerna för att med hjälp av dem återställa lite av naturen som förstördes under det tjugoförsta århundradet.
     Tyvärr tycker jag inte Lundes berättelse gynnas av begränsningen och perspektivskiftena här. De andra delarna närmade sig varsin tematik från flera håll på ett sätt som jag tyckte mycket om. Det kändes stillsamt och påläst utan att bli forcerat. I Drömmen om ett träd lyfter vi blicken i mer existentiell riktning, vi ska ställa oss frågan om huruvida människan och gemenskapen är värd att bevara eller om naturen borde få läka utan oss. En viktig fråga, visserligen, men jag upplever att den ställs på bekostnad av någon form av inre trovärdighet. Jag har lite svårt att bry mig om huvudfigurerna och väntar i stället på nästa besök i växthuset.
     Som helhet är ändå klimatkvartetten en viktig litterär pusselbit i berättelsen om framtiden och klimatet, med huvudfokus på ekologin och den sårbarhet som ryms i det faktum att växter och djur, arter av alla de slag är så intimt sammankopplade. Kan vi lära oss något? Kommer vi ändra oss? Tja, det är väl den springande punkten, men jag vore nog inte den läsare jag är om jag inte trodde på litteraturens kraft och det gör mig tacksam över en bokserie som denna. Det ska bli väldigt spännande att se var Lundes författarskap tar vägen härnäst.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!