Stjärnstoft

Originaltitel: Stardust
Författare: Neil Gaiman
Översättare: Ylva Spångberg
Utgivningsår: 1999
Tryckår: 2000
Originalspråk: Engelska
Förlag: B. Wahlströms Bokförlag AB
ISBN: 91-32-32541-X

Stjärnstoft beskrivs av många som en sagobok för vuxna. Författaren bakom den heter Neil Gaiman och här har han valt att visa upp det mystiska på engelska landsbygden. Det väldigt mystiska.

På den brittiska landsbygden finns staden Wall. Staden har legat på samma plats väldigt länge och är döpt efter den höga stenmuren som avgränsar staden åt öster. I muren finns ett hål och på andra sidan muren finns Älvalandet, en farlig plats som byborna vaktar så att ingen ska gå igenom hålet och förloras.
Men en dag var nionde år är allting annorlunda. Ingen står på vakt och det är full aktivitet på ängen bakom muren. Var nionde år hålls nämligen en stor marknad där människor och sagovarelser möts och handlar med varandra.
Under en av dessa marknader läggs grunden för Stjärnstoft. Under en av dessa marknader träffar Dunstan Thorn en liten kvinna med kattöron och ljuv musik uppstår.
Ungefär ett år efter marknaden hittar vakterna ett litet bylte vid hålet. Ett barn vid namn Tristan Thorn och det är om honom och hans liv och löften den här sagan handlar.

Neil Gaiman är en mästare på att fånga en ovanlig stämning, måla ett nytt landskap och förmedla en handling som inte är precis som alla andra. Detta gäller även, eller kanske framförallt i Stjärnstoft.
Beskrivningen ”sagobok för vuxna” är träffsäker och speglar precis det jag känner när jag läser den. Trots tema och utseende har jag svårt att se barn uppskatta den, däremot bör den falla många vuxna i smaken.

Språket Gaiman har är poetiskt och målande. Det är få som på samma sätt kan beskriva något på det sättet Gaiman kan. Speciellt tydligt är det med de döda brödernas röster (ja, det är en ytterst liten spoiler som berättas om i typ femte stycket i tredje kapitlet). De kan inte höras av levande och när de pratar är det vindens sus, lövens prassel eller vågornas insvepande som hörs. Fullständigt underbart att läsa.
Trots det vackra är språket enkelt och lätt att ta till sig.

Stjärnstoft är en av mina absoluta favoritböcker. Jag är svag för vackra böcker, så enkelt är det.
Huruvida alla uppskattar Neil Gaimans verk är svårt att säga. Jag hoppas verkligen att alla gör det, för annars går man miste om något. Men det kan vara svårt att ta till sig Stjärnstoft eftersom den är rätt… Tja… Underlig. Jag hoppas dock att det inte ska hindra er från att ge den en chans. Det är den helt klart värd.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!