Lindy West — The Witches Are Coming

Lindy West
259 s. Hachette Books 2019 (2019)


USAs förre president älskade att beskriva kritiken mot honom eller hans polare som en häxjakt: ”The media is really on a witch-hunt against me. False reporting, and plenty of it — but we will prevail!” (2016-05-15) Exakt vad han menar — är han kvinnan som ska brännas på bål i detta scenario? — var väl aldrig riktigt tydligt, även om han var agiterad. Någon som tog fasta på detta var författaren Lindy West (f. 1982) som i essäsamlingen The Witches Are Coming bland annat tar upp det här.
     Begreppet är anmärkningsvärt i det här sammanhanget (annars också, antar jag) eftersom det i regel var män och manligt styrda grupperingar som förföljde och förtryckte kvinnor, något som ex-presidenten i alla avseenden kunde anses vara en förlängning på. Om det var något som var en häxjakt så var det väl det som hans motståndare utsattes för? Nå, West vänder på det, med starkt stöd av #metoo-rörelsen, och säger att ja, nu är det nog så att ”häxorna” kommer efter dem/oss som skott sig/oss på patriarkala strukturer och de privilegier som gör att man förut aldrig behövt stå till svars för sina handlingar.
     West är en skicklig skribent, rolig, påläst och vass, vilket gör att essäerna både lärorika och underhållande. Till viss del bör de nog också anses tala till de redan insatta, vilket kan behövas för moralisk stöd. De arton texterna spänner över en rad olika ämnen, däribland Gamergate, Adam Sandlers karriär, Ted Bundys charmighet, Joan Rivers destruktiva strategier för att överleva patriarkatet och mycket, mycket annat, där den gemensamma nämnaren är att det finns en hel del skit vilket går att bekämpa. Det är svårt att tro att feminismen har gått för långt, men West hjälper till att få inspiration att kämpa vidare och påminna om att imorgon kan vara den första dagen för något nytt, något bättre.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!