När lammen tystnar

Originaltitel: The Silence of the Lambs
Regissör: Jonathan Demme
Manus: Thomas Harris och Ted Tally
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1991
Längd: 118 minuter

Den oscarsbelönade thrillern När lammen tystnar tillhör definitivt de moderna klassikerna och vad det verkar håller den vad den lovar.

Clarice (Jodie Foster) är ännu inte examinerad FBI-agent, men ändå rekryteras hon i jakten på en seriemördare (Ted Levine) som flår sina offer. Inte helt oproblematiskt tvingas hon ta hjälp av den geniale och psykotiske (det är en tunn linje mellan de tu i sådana sammanhang) psykologen Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) som kräver information om Clarice i utbyte mot information om mördaren.

Filmens stora styrka är Jodie Foster, Anthony Hopkins och samspelet dem emellan. Eller stora styrka – det är det som gör hela filmen. Lecter har ju blivit Hopkins paradroll, på gott och ont, men han förtjänar verkligen alla lovord här.

Historien är visserligen välskriven, men känns inte som något utöver det vanliga. Den har alla thriller-kännetecken och den överraskar inte särskilt mycket när det kommer till handlingen. Å andra sidan har filmen sådan status att man knappast kan se den utan att bedöma dess filmkvaliteter. Eller njuta av skådespeleriet.

Även om När lammen tystnar inte är den bästa film jag sett så förstår jag varför den fått den plats och de hyllningar som den fått, och jag tror den förtjänar det. En film alla måste se någon gång, åtminstone om man vill kalla sig filmintresserad.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!