Korta svar på svåra frågor om Gudsförgäten

Med anledning av att boken jag arbetat på ett tag, Gudsförgäten, är redo att skickas iväg till förlagen, tänkte jag nu försöka besvara några av de vanligaste frågorna jag fått om den. Det är kanske mest för min skull, för att jag ska slippa stamma fram någon förklaring som kanske mest tyder på att jag inte vet vad det är jag skrivit.

Vad handlar den om?

I ett land som skulle kunna vara Sverige rasar ett krig. Huvudpersonen blir inkallad och skickad till fronten men bestämmer sig för att desertera. På vägen bort från kriget trasslar han in sig i minnen och drömmar, berättelser och myter, möten och öden. Huvudpersonen tycks ha en alldeles särskild roll att spela i den här historien. Vi får uppleva det hela från första parkett i hans medvetande.

Vad är det för bok?

Gudsförgäten är nog att betrakta som en thriller, även om det hela ramas in frågan om vad som är sanning och vad ett minne är. Med ett postmodernistiskt filter över det hela finns det all anledning att spana efter saker du som läsare känner igen. Det är hur som helst en ganska otäck historia.

Vad betyder titeln?

Gud och tron är ett tema som ständigt återkommer. Huvudpersonen vill tro, eller har kanske givit upp det, men kan ändå inte släppa frågan om varför det blir som det blir. Han upplever att han, liksom alla andra, är bortglömda, ändå är religionen närvarande på olika sätt och i olika former.

Hur lång tid har det tagit att skriva?

Jag började skriva hösten 2009, men har gjort uppehåll under längre perioder, mest för att livet gjorde sig påmint (på gott och ont). Det är en dålig ursäkt, men så är det. Vissa dagar skrev jag ingenting, andra 3 000 ord. Några dagar värkte jag i svåra plågor fram under hundra. Behöver jag göra en grov uppskattning skulle jag säga att om bara de dagar jag faktiskt skrev något räknades (men nu fungerar det ju inte så), så tog det ungefär hundra dagar (med ett snitt på ungefär 1 000 ord per dag).

Var får du inspiration?

Författare, liksom psykologer, misstänks ofta för att ständigt analysera och observera sin omgivning. Det är i viss mån sant, åtminstone för mig, för jag kan inte stänga av intrycken. Allt kan vara en källa, men i själva verket är det ganska lite som är det, åtminstone procentuellt räknat. Överallt ifrån, är med andra ord svaret.

Finns det några författare du hämtat inspiration ifrån?

Jag lämnar spår och hyllningar till dem i boken, men behöver jag nämna några namn står givetvis Gabriel García Márquez högt på listan, även om han kanske inte gjort avtryck direkt på boken. I så fall ligger nog författare som Chuck Palahniuk och kanske Thomas Pynchon närmare till hands.

Hur mycket av dig finns i boken?

I vidare mening kan man nog säga att vi är oskiljaktiga, jag och boken. Med det inte sagt att den är en spegel av mig. Tvärtom tror jag att den blir som en protes. Genom att skriva om eländet (inte mitt elände då, utan eländet i allmänhet) låter jag det komma ur mig. Jag är trots allt en ganska glad prick. Samtidigt kan man inte sticka under stol med att det är mina tankar, mina ord.

Jag vill köpa boken! När kommer jag kunna göra det?

Tyvärr ligger det utom min kontroll. Jag ska skicka in manuset till förlagen, därefter säger de sig kunna ta upp till tre månader innan beslut tas. Processen därifrån till att den faktiskt går att köpa kan, om jag förstått saken rätt, ta upp till 18 månader och säkerligen mer. Jag lovar att se till så att ni får information under tiden!

Hur känns det att ha skrivit klart?

Stort. Jag har slitit med den länge, varit nära att ge upp många gånger, men blev till slut färdig. Jag är stolt, om än inte nöjd förrän den finns i tryck, men det råder (än så länge) inte jag över.

Har du mer att skriva?

Massor. Idéer bubblar ständigt i mig, både på skönlitterära texter och texter av det slag jag slarvigt kallar essäer. Ju mer tid jag får att skriva, desto fler kommer se dagens ljus.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!