Konstvärlden & Disajn

När jag satt och väntade på min sambo hos frisören hittade jag en tidning som faktiskt verkade värd att kika i (till skillnad från alla ”damtidningar” eller vad de nu kallas nu för tiden). Konstvärlden & Disajn (Disajn.com) hette den och jag började förstrött att läsa i den. Till en början utan vidare engagemang, men ju längre jag läste desto mer intresserad av tidningen blev jag. Idag prenumererar jag på den och tidningen har ännu inte gjort mig besviken.

Det jag tycker är så fantastiskt bra med den är blandningen. Dels i artiklarnas format: notiser blandas med långa artiklar och stora bildreportage. Dels artiklarnas ämnen: Det är nästan alltid ett historiskt porträtt (i första numret jag läste var det Camille Pissarro, i senaste Vasilij Kandinskij) som visar upp någon konstnär ur ett nytt perspektiv eller ger lite mer kött på benen. Det är alltid små snygga designprylar som jag aldrig kommer ha råd att skaffa och större designartiklar som visar upp inredningsarkitektur och -detaljer. Det är alltid ett porträtt av en modern konstnär och eftersom jag har pinsamt dålig koll på mina samtida är det ett välkommet inslag. Blandningen är jättebra och det är sällan jag inte har intresse (eller intresse väcks) av något som är skrivet.

Tidningen kommer ut med åtta nummer per år (en gång var sjätte vecka) och kostar genom Tidningskungen 99 kronor för 3 nummer, 399 kronor för 8 nummer och 699 kronor för 16 nummer. Att prova tre nummer känns som en schysst affär om man är det minsta intresserad av konst och design (annars är det förstås onödigt).

Bortsett från det vederstyggliga namnet – ärligt talat, vad tänkte de när de stavade design ”disajn”? – så är Konstvärlden & Disajn en riktigt bra tidning. Bred med en god variation av artiklar som alla inspirerar på sitt sätt (jag är fortfarande alldeles upprymd av en artikel om omgjorda föremål – kuddar av bilbälten, skålar av LP-skivor och urläckra karaffer av Corona-flaskor). Jag är jätteglad att jag upptäckte tidningen (tack frisörerna!) och jag hoppas väl i mitt stilla sinne att fler ska upptäcka den genom min artikel här.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!