Idol och hotet mot folkhälsan

De senaste dagarna har både Kjell Bergqvist (Aftonbladet.se) och Lars Winnerbäck (DN.se) skrivit debattartiklar om en av TV4s storsatsningar – Idol. Kritiken de riktar mot TV4 och kanalens VD Jan Scherman är befogad, och i åtminstone ena fallet välformulerad.
Själv har jag sett tre avsnitt av Idol. Det första avsnittet som sändes, ett avsnitt jag inte kom undan eftersom det var under en förfest (säger en del om nivån på underhållningen) och finalen som var förra säsongen (tror jag, Agnes vann). Jag har dessutom blivit påtvingad cirkusen genom diverse massmediakanaler där rapporteringen från programmet nästan likställts med riktiga nyheter. Därför kändes det otroligt bra att läsa de båda artiklarna som verkligen satte fokus på några av problemen.
Kjell Bergqvist skriver bland annat att:

Alla skolor i detta land lägger ner stor tid och möda på att hindra mobbning medan TV 4 sanktionerar det och till och med marknadsför det som någon slags ”ball attityd”.

Det har lagts enorm vikt på hur jurykåren i Idol förklarat hur dåliga de deltagande är och det har blivit ”halva grejen” med programmet. Något jag personligen finner fullkomligt vidrigt.
Jan Scherman försöker att legitimera programmet med att ”[d]et är några miljoner tv-tittare som faktiskt uppskattar vårt programutbud”. Det kommenterar Lars Winnerbäck med:

Det är inte ett helt ovanligt eller oväntat svar från en ansvarig mediechef. Att flytta över ansvaret på sina tittare eller läsare eller lyssnare är tecken på ett jävligt impotent ledarskap.

och fortsätter sedan med:

Ungdomar med drömmar och ambitioner kommer till TV 4:s ”Idol”-uttagningar i tro och förhoppning om att dom har en talang. Några ratas och hånas i rikstäckande television. Det skulle vara mer rakryggat av Jan Scherman att säga att dom fick vad dom förtjänade. Det skulle vara spännande att höra Scherman säga att det sättet att behandla ungdomar står vi på TV 4 bakom. För det är väl det ni gör, Jan, barngalorna till trots?

Inte nog med att just Idol och annan ”förnedrings- och freakshow-TV” på alla sätt visar upp en hemsk människosyn, så visar i synnerhet Idol upp ett bristande verklighetssyn. Att musikbranschen skulle fungera på det sättet är förstås ren rappakalja, något Lars Winnerbäck borde veta och som han kommenterar med:

Ambitiösa ungdomar som läser det här: Dåliga rektorer och juryer som ”kan branschen” är inte coola. Vi som håller på med musik, teater, film och konst ska vara en motkraft. Vi ska inte delta i mobbning, vi ska inte vara offer för den. Ni som ratats i ”Idol”: Grattis, starta band och släpp fram krafterna! Jag hade också blivit ratad, garanterat!

Jag kan faktiskt inte hålla med mer. Idol och liknande program förtjänar inte vår uppmärksamhet.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!