The Accidental Tourist

Originaltitel: The Accidental Tourist
Författare: Anne Tyler
Utgivningsår: 1985
Tryckår: 1992
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 353
Förlag: Vintage
ISBN: 0-09-948001-8

The Accidental Tourist är en svart komedi om en organiserad och analyserande man vars alldagliga liv övergår i kaos. Hur hanterar han det?


Macon Leary är en man i behov av rutiner och organisering. Han visar sällan upp några känslor och det gör att han kan verka kall. Han kämpar dessutom med sin tolvåriga sons död och hans frus begäran om skilsmässa.
Han arbetar som författare av reseguider till folk som tvingas resa (guidernas titlar är ”Accidental tourist in…”). Hans hund är bångstyrig och hela hans liv börjar förvandlas till ett kaos. Då stöter han på hundskötaren och allsysslaren Muriel Pritchett som förändrar hans liv och kanske till och med honom själv.

Jag gillar historien. Den är alldaglig, men ändå lite skruvad, och man sitter ofta och funderar på om man borde skratta eller gråta åt de absurda sakerna som händer. Anne Tyler lyckas bra med balansgången berättande och skämtande och det gör The Accidental Tourist väldigt lättläst.
Det jag möjligen kan sakna är mer saker man börjar skratta åt, men sedan inser att man inte borde skratta åt.
Och det är det som gör att den här boken inte är en fullträff. Det är verkligen en bra och läsvärd bok, med en jämn nivå, men den känns lite uddlös i jämförelse med potentialen. Kanske kan min bedömning bero en del på de höga förväntningarna jag hade på den.

The Accidental Tourist är som sagt en riktigt bra bok, klart läsvärd, men den saknar en spets som gör att den inte når riktigt ända fram.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Jag både förstår och inte förstår din invändning. Jag håller med om att den är lite uddlös i jämförelse med vad den kunnat vara, men jag förstår inte din anledning. Själv uppfattar jag det här med att först skratta för att sedan inse att man kanske inte borde det som en stor del av poängen. Det är en positiv sak med boken för mig, inte en negativ.

  2. Ja, det är en jättepositiv sak och verkligen en stor del av poängen. Och jag tycker det görs jättebra. Men för lite. Jag gillar sådant, därför hade jag hoppats på att det skulle vara mer än vad det var.
    Och det är knappast så att en bok som fick fyra hela stjärnor och omdömet ”riktigt bra bok, klart läsvärd” är dålig. :P

  3. Jaha, okej. Då missförstod jag bara vad du ville ha sagt med det. Det var helt klart det roligaste litteraturseminarium jag varit på, dock, eftersom en av frågorna handlade just om humorn i boken och den är rätt bra stundtals. Jag säger bara katt i torktumlare :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!