Tre dagar för Condor

Originaltitel: Three days of the Condor
Regissör: Sydney Pollack
Manus: James Grady, Lorenzo Semple Jr. och David Rayfiel
Språk: Engelska och franska
Land: USA
År: 1975
Längd: 117 minuter

Tre dagar för Condor är en Sydney Pollack-thriller från 1975 där allting kretsar runt en CIA-agent med lite oflyt.


En CIA-agent vid namn Joe Turner (Robert Redford) kommer tillbaka till kontoret efter att ha hämtat lunchmackor. Han möts av att alla hans kollegor blivit mördade. Meningen var att han själv också skulle strukit med och blir nu jagad av i stort sett alla.
I ett desperat försök tar han en kvinna (Faye Dunaway) som gisslan när han börjar sin jakt på att få reda på vad som egentligen händer runt honom och CIA.

Handlingen känns egentligen mest som en frisk fläkt när man ser på den med dagens ögon. Den gjordes mitt under Kalla Kriget och ändå handlar den en del om antipatriotism och att amerikaner kan vara ruttna. Jag tycker det är tufft.
I övrigt är handlingen medioker, även om både Robert Redford och Max von Sydow är utmärkta skådespelare. Både Faye Dunaway och hennes roll känns oerhört malplacerade, troligtvis enbart för att få ett våp i kontrast till Redfords hjältetyp.
Att jag tycker att många saker är fåniga beror troligen mest på att filmen har över trettio år på nacken och det tar oss in en bit på 70-talet. Det är ingen bra utgångspunkt, varken estetiskt eller tekniskt.

Som thriller är den inte alls särskilt bra, men den kan mycket väl ge många goda skratt i och med tidskrockarna som blir när man jämför den med dagens filmer och dagens samhälle.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Hej, vart hittar man såna där stjärnor att betygsätta med? Jag undrar även på min blogg. Hade uppskattat om du ville gå in där och svara i det inlägget.. /Nina

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!