The Yiddish Policemen’s Union

the-yiddish-policemens-union

Michael Chabon
411 s. Harper 2008 (2007)


Det ska ha funnits halvseriösa förslag på att låta judarna flytta till Sitka i Alaska under andra världskriget, men förslaget blev som bekant inte verklighet. Däremot blev det fiktion i Michael Chabons (f. 1963) alternativhistoriska roman The Yiddish Policemen’s Union.
     På hotellet där huvudpersonen tillika polisen Meyer Landsman bor hittas en man död, inte osannolikt mördad. Fallet blir Landsmans och tillsammans med sin kusin (även han polis) Berko Shemets börjar de nysta i vad som kan ha hänt. Det är ett komplext nätverk av viljor som visar sig vara en långtgående konspiration.
     Intrigen i Yiddish Policemen’s Union är visserligen solid, även om det tog nästan halva boken innan jag själv fastnade ordentligt. På många sätt är det en konventionell, om än välskriven, deckarhistoria med poliser med tvivelaktiga personligheter, dubbelspel och ond bråd död. På ett liknande sätt som Margaret Atwood ger Chabon sina romanfigurer riktiga helveten att tampas med, vilket jag uppskattar.
     Intressantare dock, är den alternativa värld som Chabon bygger upp för sin roman. Vid sidan om judarnas flytt till Sitka tog inte andra världskriget slut förrän Berlin kärnvapenbombades 1946, Kennedy mördades inte utan gifte sig med Marilyn Monroe och något som kallas för ”The Cuban War” lämnade många krigsveteraner efter sig. Detta är några av de ingredienser som väcker nyfikenhet kring vad som (kanske) kunde ha varit. Om något hade jag föredragit en ytterligare utvecklad beskrivning, men referenserna till dessa nya händelser räcker långt för att göra The Yiddish Policemen’s Union till mer än en världsbeskrivning.
     Under lager av intrig och beskrivning finns något annat, en diskussion om judisk identitet och religiös fanatism. Alla gånger judarna blivit uppslitna med roten har naturligtvis satt sina spår, och i romanens tidslinje är precis samma sak på väg att hända igen, när Sitka och Alaska ska återfå sin tidigare status. Vissa hänfaller åt hopplöshet (jo), andra åt handfasthet. Det är heller inte svårt att läsa det som en allegori över motsatta förhållanden och exempelvis muslimernas relation till Jerusalem. Det fungerar bra oavsett och är förmodligen inte varandra motstående, och Chabon laborerar mer med tankarna än levererar tydliga svar.
     The Yiddish Policemen’s Union uppfyllde kanske inte mina högt ställda förväntningar, men det är likväl en välskriven och spännande historia som lämnar en del tankar efter sig.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!