Höstlasagne

När jag gick upp för att gå till jobbet i morse visade termometern inte alltför hurtiga fem grader ute. Med uppgivenhet konstaterade jag att jag inte kunde leva i förnekelse längre: sommaren är slut och hösten är här. Kanske var det för att solen trots allt letade sig fram och färgade husen varma, kanske var det något annat, men jag kände ändå någon form av hoppfullhet. Hösten är inget farligt, den bara är. Därför bestämde jag mig för att förära den med en höstlasagne.

På väg hem från jobbet stannade jag till på Stora torget i Linköping för att se vad torghandlarna där hade att erbjuda. Ett knippe gul lök, ett knippe röd, en purjolök, kantareller och champinjoner. Utmärkt! Det är något visst med att köpa sina grönsaker sådär. Det är inte direkt romantiskt, tvärtom: det känns väldigt verkligt och på många sätt idealiskt. Till skillnad från butikerna kändes det som att man mötte en människa.

Sommaren känns bra långt bort, men när man kan utnyttja höstens styrkor som härlig svamp och färska grönsaker, känns det inte så tungt ändå. Här följer receptet på min höstlasagne:

Ingredienser

Ungefär 12 lasagneplattor
1 påse fryst spenat (450 gram, tror jag)
3 små gula lökar
3 små röda lökar
1 decimeter purjolök
250 gram färska kantareller
250 gram färska champinjoner
Margarin att smörja formen med
Mald muskotnöt, salt och svartpeppar att krydda med
Olivolja att steka fyllningen med

1 liter standardmjölk
25 gram margarin
1 deciliter vetemjöl
Krydda med mald muskotnöt och vitpeppar

Riven ost om man känner för det

Stek allt (gul lök, röd lök, purjolök, svamp och spenat) och krydda med lämplig mängd muskotnöt, svartpeppar och salt. Spenaten gör fyllningen rätt blaskig så låt vattnet koka bort ordentligt.

Smält margarin och ha i mjölet samt lite av mjölken. Värm resten av mjölken vid sidan om så att den blir lagom (ja, lagom) varm. Häll försiktigt i resten av mjölken under tiden du rör om så att såsen blir jämn. Krydda med muskotnöt och vitpeppar.

Häll sås i botten på den smorda formen, lägg på tre lasagneplattor, en tredjedel av fyllningen och varva sedan tills formen är full och fyllningen är slut. Överst lägger du lasagneplattor, häller på sås och, om man känner för det, har på riven ost. Grädda så länge som lasagneplattorna behöver (det brukar väl vara ungefär 40 minuter på 200 grader).

Detta serveras lämpligen med det goda och ekologiskt odlade vita vinet Kalis.

Första besöket? På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något? Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp något i min butik, följ mig på någon plattform och dela vad jag skriver, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack för att du läste!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!