When You’re Strange

Originaltitel: When You’re Strange
Regissör: Tom DiCillo
Manus: Tom DiCillo
Språk: Engelska
Land: USA
Svensk premiär: 2 juli 2010
Längd: 86 minuter

I When You’re Strange försöker Tom DiCallo, med Johnny Depps röst, berätta sagan om The Doors och frontmannen Jim Morrison: en lika fascinerande som sorglig historia om ytterligare en artist som tappade greppet när trycket blev för stort. Alkohol, droger, skandaler och provokationer kantade hans karriär och skulle väl till slut, drygt 27 år efter att han kom till världen, ta livet av honom.

When You’re Strange är en väldigt nedtonad och avskalad dokumentär och består bara av arkivfoton och -filmer, samt en berättarröst som sparsamt kommenterar händelsera, binder ihop klippen. Det blir väldigt starkt, känns väldigt äkta och inte särskilt argumentativt. Att se blickarna mellan The Doors-medlemmarna när Morrison knappt kan genomföra sina nummer, att se klipp där fansen flockas runt honom, att se hur han sakta bryts ner. Ett sant rockstjärneöde, men likväl tragiskt. Och When You’re Strange är sannolikt det enda sättet som historien om The Doors kan berättas på. En dokumentär om bandet kan inte bli bättre än så här, kan inte innehålla något annat.

Det blir en kort recension. Kärnfull, förhoppningsvis, för When You’re Strange är verkligen sevärd oavsett om man är ett fan av The Doors eller ej.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!