Hairspray (1988)

Originaltitel: Hairspray
Regissör: John Waters
Manus: John Waters
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1988
Längd: 92 minuter

Hairspray från 1988 (som i sig bygger på en musikal om jag förstått saken rätt) är aktuell i och med att en ny version av filmen rullar på biograferna nu. Vilken som är bäst återstår att se, men jag tvivlar på att det är originalet…

I ett smaklöst ytligt Baltimore, 1962, finner vi Tracy Turnblad (Ricki Lake), en ”pleasantly plump” tjej vars stora dröm är att bli en av de ordinarie dansarna i Corny Collins Dance Show. Hennes dröm går till slut i uppfyllelse och nu använder hon sin stora berömmelse för jämlikhetsfrågor. Det blir en konflikt mellan showens förra stjärna Amber von Tussle (Sonny Bono) och Tracy som når sin kulmen under kampen om titeln Miss Auto Show 1963.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Handlingen är smaklös med en sensmoral, oavsett om det är meningen eller ej så är det inte särskilt roligt. Tvärtom. Det är särskilt tråkigt.

Och ja, vad ska man säga? Ricki Lake är möjligen charmig, men knappast någon stjärnskådis. De enda skådespelarna jag kan tycka är bra är Tracys båda föräldrar, mamman spelad av Divine och pappan av Jerry Stiller. Den tidigare klarar sig väldigt bra som kvinna.

Hairspray från 1988 är med andra ord ingen höjdare. Det är inte ens en musikal (då kanske man hade kunnat ha överseende).

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!