Hairspray (2007)

Originaltitel: Hairspray
Regissör: Adam Shankman
Manus: Leslie Dixon, John Waters, Mark O’Donnell och Thomas Meehan
Språk: Engelska
Land: USA och Storbritannien
År: 2007
Längd: 117 minuter

Nyligen gjordes en ny version av musikalen och filmen Hairspray från 1988. Skillnaderna är stora, kanske inte så mycket i handling men i utförande.

I samma smaklöst ytliga Baltimore som i originalet finns den runda Tracy Turnblad (Nicky Blonsky) vars högsta önskan är att bli en av de ordinarie dansarna i dansprogrammet Corny Collins Show. En dag går hennes dröm i uppfyllelse och hon använder sitt nuvarande kändisskap i sin kamp för jämlikhet.

De allra sämsta handlingsbitarna från originalet har skalats bort och kanterna har rundats till så att det nästan är trovärdigt. Antagonisterna von Tussle känns fortfarande otroligt fåniga, men det är nog mer för att de ska vara otroligt fåniga.

Det bästa med den här versionen, som originalet saknade, är musikalnumren. Överhuvudtaget passar Hairspray bättre som musikal, det är lite charmigt töntigt precis som det ska vara. Sånger och framföranden är dessutom rätt bra.

Och ja, nästan alla stora skådespelarna i filmen sjunger. Jag har sett Christopher Walken dansa, men inte sjunga tidigare. Även de andra stora namnen är bra – John Travolta som Tracys mamma, Amanda Bynes som bästa vännen Penny och Michelle Pfeiffer som mamma von Tussle, för att ta några exempel.

Tja, det är väl rätt uppenbart att jag föredrar nyversionen framför originalet och det med råge. Däremot är det ingen superfilm för det. Den är rätt bra, charmigt genomförd och klart sevärd men långt ifrån full poäng.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!