De 400 slagen

Originaltitel: Les Quatre cents coups
Regissör: François Truffaut
Manus: François Truffaut och Marcel Moussy
Språk: Franska och engelska
Land: Frankrike
År: 1959
Längd: 99 minuter

De 400 slagen är François Truffauts tredje film och dessutom mer eller mindre startskottet för Den franska vågen som kom att influera fransk film under 60-talet.

Den 13-årige Antoine Doinel (Jean-Pierre Léaud) lever ett jobbigt liv där han misslyckas i skolan och försummas av sina föräldrar. Därför blir han mer och mer ohyfsad – smyger sig in på bio, skolkar från skolan, rymmer hemifrån och stjäl. Ju mer han gör, både snälla och elaka saker, desto mer hamnar han i klistret samtidigt som hans omgivning behandlar honom med extra diciplinära åtgärder.

Filmen är inte bara banbrytande, den är dessutom en spegling av en generation, ett tidsdokument över 50- och 60-talet samt en intressant berättelse med individen i centrum.

Det som är tydligt med De 400 slagen är däremot att både ”filmteorin” och François Truffauts regissörsskap är något oslipade. Kanske är det ovana från min sida också, men de influenser som Den franska vågen grundlade har genomförts bättre.

Skådespelarnas insatser är ganska svåra att bedöma. De känns gedigna efter den tidens mått mätt även om de kanske idag kan kännas lite styltiga. Det är dock ingenting jag stör mig på.

De 400 slagen är givet att man måste se. Både för filmen i sig och för det filmhistoriska värdet. Den är inte fulländad, men helt klart sevärd.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

8 Comments

 1. Visar att jag inte misstycker genom att länka dig :) om du inte misstycker ;P. Kanske ska ta o kommentera inlägget också eftersom det är vad man egentligen ska göra här. Den första tanken som slog mig är var du lyckas få tag på filmer man aldrig hört talas om…

 2. Wee! :)

  Och ja, var jag får tag i filmerna kan jag tyvärr inte avslöja, men man skulle kunna säga att jag har en kamrat som lånar ut väldigt mycket film. Var jag hört talas om allt däremot, det kan nog enklast förklara med att jag är en filmnörd som gärna läser om filmer, gamla som nya. Filmtipset är dessutom en jättebra sida för tips på filmer som man troligen kommer gilla.

 3. Aha en langare! Jag brukar chansa då och då o köpa billiga filmer som inte heller är så omtalade, de är ruskigt dåliga lika ofta som de är riktigt bra :)

 4. Japp, det är rätt kul med sådana där enorma lådor som Maxi brukar ha överfulla med filmer som man i många fall aldrig hört talas om (eller har snarlika titlar som bra filmer (Forgotten är inte samma film som The Forgotten)) som kostar typ 50 för 3. Köper inte så ofta, men jag gillar att gräva i lådorna. :)

 5. Haha! Gräva i lådorna brukar vara min favoritsysselsättning när jag är med nån av föräldrarna o handlar..! :D Handlar oftast inte heller, men förra veckan blev det 5 filmer på en gång. Tänk om jag gör så i Lund också? Jag kommer få svälta >.

 6. CSN-pengarna räcker längre än man tror. Jag hade en period då jag spenderade stora delar av studiehjälpen på böcker. Böcker är billigt per styck, men köper man många blir det i vilket fall massa pengar som försvinner. Som tur är har jag tagit det lite lugnare, ska försöka läsa alla dumheter jag köpt. Däremot är det svårt när Myrorna har pocketböcker för en femma styck, då kan det bli ett par köpta.

  Egentligen är det ju samma grej med filmer, köper man inte det allra nyaste kommer man undan rätt billigt också. :)

  Och sen känns det rätt självklart att film är viktigare än mat, tyvärr brukar inte folk förstå det. :D

 7. Jag hade en period då jag bestämt intalade mig själv och andra att ”jag ska minsann inte ta studielån!”. Yeah, right sister! I vilken värld skulle det funka? Studiebidraget räcker knappt till hyran för någon lägenhet.

  Och som sagt, jag måste ju ha råd med filmer, och kanske böcker också.. Ärligt talat så köpte jag fakriskt en bok lite på impuls nyligen, eller beställde, den har inte kommit än. Scar Tissue, Anthony Kiedis… Jag gillar att hålla i böcker, äga dem och egentligen läsa dem. Men som sagt så har jag inte tålamod. Har problem nog med körkortsboken. :P

  Någon film som du verkligen rekommenderar förresten?

 8. Jag har klarat mig rätt bra, men jag kanske är rätt billig i drift. Har dock både bidrag och lån och kommer njuta varje sekund av att få betala tillbaka pengarna. Inte. :S

  Att äga böcker är en drog. Verkligen. Måste snart skaffa ny bokhylla… :)

  Nu har du ju fått ett par tips på andra vägar, men för fler tips så kan man kolla min lista över filmrekommendationer med tillhörande recensioner. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!