Global Fussball OK!

Så var ännu ett stort sportevenemang till ända. Precis som OS tidigare i år bjöd fotbolls-VM på stor underhållning vid flera tillfällen. ”Framförallt i kväll” hade jag velat skriva, men jag kan inte göra det med gott samvete.

Sveriges insats i turneringen är inte mycket att hurra för, gråta över eller ens kommentera särskilt genomgående.
Efter grundspelets första omgång hade jag sagt att Sverige, Argentina eller Italien vinner VM-guld, men när folket i och kring lagen inte gör det de ska…
Ni har hört det förut?

Att tippa Sverige som vinnare var kanske inte helt seriöst.
Att tippa Argentina som vinnare är vad jag brukar göra, för Argentina har alltid (så länge jag kan minnas) varit ett favoritlag.
Att tippa Italien som vinnare hade jag inte gjort innan VM-turneringen startat. Men jag imponerades av att italienarna byggt ett lag och inte bara kört romersk-klassisk stil (låta toppforwardarna springa offside). Laget såg starkt och nytänkande ut. Dessutom spelar 13 av Italiens spelare i klubbar som är inblandade i den så omtalade korruptionshärvan, något som spelarna verkade strunta i en kväll som denna. Domen kommer som tidigast imorgon och då kan 13 av Italiens spelare ha kontrakt med Serie B- och C-lag.

Kvällens match började med ett högt tempo och redan efter 20 minuter stod det 1-1 – en matchbild varken jag eller någon annan räknat med. Men Frankrike tog över allt mer och båda lagen stängde igen butiken för resten av kvällen.
Förlängning väntade och fransoserna fortsatte att dominera med fältherren Zinedine Zidane som aviserat att VM-finalen skulle vara hans sista match om Frankrike nådde så långt. Men 20 minuter in i matchen hände något. Marco Materazzi, som nickade in Italiens kvitteringsmål, måste ha förolämpat Zidane och dennes familj till femte led för den franske mittfältaren snedtände totalt och skallade ut sig ur VM-finalen. Oavsett vad Materazzi sagt måste man kunna hålla igen. Det hade handlat om 10 minuter till så hade Zidane fått något att säga till om i sin sista match. En tråkig avslutning för en av världens bästa fotbollspelare genom tiderna. Låt oss hoppas att det är de 16 åren på A-lagsnivå som vi kan minnas honom för och inte för de sista tio minutrarna i hans sista match.

Zidanes utvisning gav förstås italienarna en nytändning och när väl straffarna skulle slås fanns ingen tvekan i Gli azzurris straffar.

Jag är verkligen jätteglad för att det var italienarna som fick lyfta bucklan i slutändan. Den här gången förtjänade de det.

VM i stort var till mångt och mycket en sömnig tillställning med festlig omgivning och en del stora ljuspunkter där pulsen var hög även på mig. Många av matcherna var riktiga sömnpiller. Välspelade förvisso, men tråkig förbundskaptensfotboll. Klinisk fotbollogi som Lars Lagerbäck försökte förstå sig på, men det krävs mer än bara ett block med scenarion för att vinna.
Tysklands landslag bjöd på ett ungt lag, rolig fotboll och en charmig utsida. De ville allt och vann allt utom en match. Med rätta hyllas de som hjältar på hemmaplan (och här på min sida).

Presentationen av VM – den som SVT och TV4 stod för, ni vet – var blandad. SVT gör som vanligt ett oerhört gediget arbete vid sportevenemangen. TV4 däremot, gör som vanligt ett genomuselt arrangemang kring sport. Tråkigt och dåligt är nyckelord som mycket väl kan förstöra upplevelsen för de som inte hade möjlighet att vara på plats i Tyskland under månaden VM pågick.

Forza Italia!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!