Finding Neverland

Originaltitel: Finding Neverland
Regissör: Marc Forster
Manus: Alan Knee och David Magee
Språk: Engelska
Land: Storbritannien och USA
År: 2004
Längd: 106 minuter

Finding Neverland är den fantasiversionen av historien om J.M. Barrie, författaren bakom Peter Pan.

Det är tidigt 1900-tal. I London kämpar författaren J.M. Barrie (Johnny Depp) mot societetens skepsis mot hans pjäser som är fulla av fantasi. Efter sågningen av premiären söker han nytt mod i parken tillsammans med sin hund då han plötsligt finner Michael (Luke Spill) instängd under den bänk Barrie sitter på. Efter en tuff förhandling lyckas dock Barrie köpa Michael fri i utbyte mot att Barrie spelar upp en liten teater för familjen Llewelyn Davies. Efter den stunden spenderar Barrie mer och mer tid med barnen och deras mor Sylvia (Kate Winslet). Tillsammans upplever de fantastiska äventyr, men leken störs när Sylvia blir sjuk.

Hur mycket av filmens historia som är verklighet och hur mycket som är fantasi spelar inte särskilt stor roll. Det kan till och med vara en poäng att den inte är sann. Oavsett vilket är det en väldigt välskriven handling som griper tag om en och rycker en med på en resa halvvägs till Neverland.

Filmens stora styrka kan mycket väl vara hur välberättad historien är. Det är en ganska kompakt film på det sättet att man aldrig får chansen att tappa koncentrationen. Det finns få luckor och få mellansekvenser. Finding Neverland är en väldigt stilfull och vacker film där fantasin illustreras som fantastisk och verkligheten som jordnära med en fenomenal Johnny Depp som dansar på gränsen mellan de två. Skådespeleriet är överlag väldigt bra, Kate Winslet är jättebra, Dustin Hoffman är bra det lilla han får vara med, Julie Christie är perfekt som den bestämda mormodern, Radha Mitchell är klippt och skuren för rollen som den tålmodiga och sammanbitna hustrun. Brödraskaran med Freddie Highmore i spetsen är icke att förglömma.

Finding Neverland fångade mig och behöll mig, även nu efter att det gått ett tag sedan jag såg filmen. Det är en välgjord berättelse om fantasi, verklighet och vikten av att tro. En av de bästa filmerna jag sett som jag utan tvekan och med gott samvete tycker att alla borde se.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!