Om Spotify

Musikindustrins stora steg mot nutiden togs i och med att den mycket spännande tjänsten Spotify (Spotify.com). För de som mot förmodan missat vad Spotify är så handlar det om en musiktjänst där man gratis (med reklam) eller för 100 kronor i månaden (utan reklam) kan lyssna på musik streamad (direkt spelad) från internet. Man laddar ned ett program genom vilket man söker efter musik, kan sätta ihop en radio eller bygga egna spellistor så att man på bästa sätt kan anpassa sin lyssning till sina egna krav.

Jag har provat gratisvarianten av Spotify ett tag nu, och jag måste erkänna att jag är positivt överraskad. Jag insåg redan från början att idén är bra – riktigt bra till och med – men att det skulle krävas en del för att göra det till ett självklart substitut för min musiksamling. Det är inte där än, men det kan mycket väl vara på väg. Framförallt är det en stor fördel för mig när jag använder min laptop att jag inte behöver ha all musik jag vill lyssna på på den utan kan lyssna via internet. Det är ju dessutom bra att tjänsten är laglig, för de juridiska delarna av musiklyssning är ju ett gissel som absolut inte borde finnas. Det om något hämmar ju utvecklingen.

Det finns ett par stora nackdelar som i kombination gör att jag inte riktigt är villig att ersätta min musiksamling än, men kanske avhjälps det med tiden. Dels är det att även om det finns mycket musik att välja på så finns inte all (vilket är självklart, jag är bortskämd) vilket gör att jag inte kan lyssna på all musik jag vill och att jag inte i lika stor grad kan upptäcka nya förmågor. Det avhjälps genom att tusentals låtar läggs in i arkiven varje dag. Problemet hade kanske varit lätt att bortse ifrån ifall man kunde lägga in egna låtar (för att kunna lyssna på själv) som i en vanlig musikspelare. Nu fungerar inte det och det gör att jag inte kan lyssna på musik som inte finns i Spotify om jag inte väljer en annan musikspelare. Kanske hade möjlighet att importera en egen databas för personligt nyttjande varit ett alternativ?

Vad som inte varit ett problem men som jag trodde skulle vara det var reklamen. Någon gång var tionde låt spelas en tio sekunder lång reklamjingel upp. Den märks knappt. Eller så är den så väldigt sällan att man inte registrerar det (Subliminala budskap! Flämt! …Måste ha Toyota.). Jag tror att till och med de ivrigaste reklamhatarna skulle stå ut med det.

Det som är ett problem men som jag inte upptäckt ännu är att man givetvis inte kan lägga in musiken från Spotify i en mp3-spelare för att ta med sig. Det är med andra ord en värdelös tjänst för de som använder sin mp3-spelare mycket och som vill göra det lagligt. Hur detta ska lösas vet jag inte, om det ens är möjligt, så något alternativ för mp3-spelarlyssnare kommer säkert att komma upp i framtiden.

Spotify är verkligen ett lovvärt initiativ och jag tror definitivt att det är rätt väg att gå för musikbranschen. Det måste bli enklare att lyssna på musik, utan att man för den sakens skull tummar på artisternas rätt till ersättning för sitt arbete. Jag överväger att betala för tjänsten nu och skulle de lösa något av de två problemen jag tog upp så skulle jag utan tvekan betala. Spotify kan nämligen bli riktigt, riktigt bra och jag hoppas att fler hakar på så att det blir lite konkurrens (så till vida att artisterna inte måste välja mellan konkurrenterna så att man som lyssnare måste skapa flera abonnemang, det skulle vara extremt dåligt).

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

8 Comments

 1. En sak till som inte är värdigt inlägget: Vissa tjurskallar till artister anser sig stå över det digitala mediet och finns därför inte representerade på Spotify. Däribland Metallica, Led Zeppelin och AC/DC. Är det någon som vill göra stickprov så är det bara att skriva upp lite låtar/artister här i kommentarerna så kollar jag av vartefter.

 2. Det låter ju vettigt och flera andra har försökt få mig att ansluta mig till mängden. Det som gör mig skeptisk är bristen på nischad musik. Efter att Martin varit snäll och kikat på en lista på 10 låtar vald från min topplista av spelad musik kan jag konstatera att Spotify inte är för, i alla fall inte än på ett tag. 50 % av låtarna fanns. Detta skulle förstås kunna avhjälpas genom att man kan använda/lägga till egenmusik, men det verkar inte gå nu. Jag är dock relativt optimistisk för sådana här projekt; de lär bli bättre och bättre med tiden.

 3. Apropå Last.fm så kom jag på en annan sak. Genom Spotify finns det möjlighet att scrobbla det man lyssnar på till just Last.fm. Det är väldigt bra att sådana onlinetjänster kopplas ihop så gott det går så att man aldrig tvingas välja.

 4. Jag håller helt med. Jag är rabiat reklamhatare (jag har stängt av så mycket jag bara kan med adblock, flashblock och liknande i Firefox, jag får damp om jag måste använda någon annans dator utan reklam avstängd, jag klarar inte av reklamradio alls och jag kollar ju inte på tv) och det lilla jag har märkt är inte reklamen i Spotify något att störa sig på alls. Krank känner likadant och han är väl lika reklamhatande som jag, minst. De två stora problemen är just att allt inte finns och att musiken inte går att flytta över. Samt att man inte är garanterad att kunna lyssna på musiken i framtiden. Man vet ju aldrig hur tjänsten utvecklas, och då känns det tryggare att ha sin musik på hårddisken (om man har den ordentligt säkerhetskopierad i alla fall).

  Det här, främst det tidigare, gör att jag aldrig skulle gå över helt till Spotify. Men det är helt oslagbart på fester eftersom det är så lätt för folk att lägga till den musik de vill ha. Och så slipper man fyllenedladdningar av skum musik i fel mappar. :)

 5. Även jag har en gratisversion av Spotify, och jag måste instämma att det här är en väldigt bra tjänst. Jag tycker mig hitta åtminstone 90% av det jag letar efter, vilket jag tycker ändå är ganska imponerande.
  Reklampauserna är som sagt extremt milda vilket genererar ett stort leende på mina läppar. Någon gång varje timme ploppar det upp ett ”Hej, det här är Kevin Borg, och jag tycker Spotify är en jättebra tjänst!” på 15-20 sekunder, det är helt okej tycker jag.

  Att t.ex inte Metallica finns med är EXTREMT dåligt…

  Det jag kan tycka att jag saknar mest är egentligen en ”Browse”-funktion där man bara kan dyka ner i havet av all musik som finns. Söka efter något man har lust att lyssna på i all ära, men att snubbla över något nytt och bra vore mycket trevligt.

 6. Svante: Visst, att tjänsten kan förändras eller försvinna är en poäng att ha i åtanke (man kanske inte ska ta bort all sin musik bara för att man använder Spotify) men det är ju egentligen inget argument emot att använda Spotify än så länge, bara för att man inte ska göra korkade saker eller förändra sitt liv på grund av Spotify. :)

  Matthew: Det är jättetråkigt att några konservativa stenarslen (så jag säger!) inte vill hänga med i utvecklingen. Jag tror att det egentligen resulterar i att folk laddar ner sin musik istället och då är det ingen ersättning istället för lite ersättning som är det ekonomiska resultatet för dem. De är visserligen så pass populära att det skulle kunna göra skillnad, men jag hoppas att folk inte låter sig påverkas av att några grottmänniskor inte kan peta undan sina skygglappar. En menlös protest från folk som borde veta bättre.

  En browsefunktion hade varit trevligt. Överhuvudtaget mer detaljerad radiofunktion, listning efter vad som är populärast (efter lyssnarnas ålder och ort), nyast och sådant för att på bästa sätt möjliggöra att man kan hitta nya saker vore trevligt.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!